Спектакълът “Танцувам, защото не вярвам на думи”, ще бъде поставен

...
Спектакълът “Танцувам, защото не вярвам на думи”, ще бъде поставен
Коментари Харесай

Танц вместо думи идва от Япония на ONE DANCE WEEK

Спектакълът “Танцувам, тъй като нямам доверие на думи”, ще бъде подложен за първи път у нас по време на ONE DANCE WEEK.
Каори Ито, един от водещите актьори на японската танцова сцена, и татко й - скулпторът Хироши Ито - ще се качат на сцената на Камерната зала на Драматичен спектакъл - Пловдив на 28 септември от 20:00 часа.
“По-близо до изкуството на танцовия спектакъл, където Джеймс Тиере, Ален Плател, Орелиен Бори и Дени Подалидес застават един до различен, Каори Ито (...) слага грандиозна хуманистична и прочувствена режисура, отдадена на връзката с татко ѝ. "
Заедно с Орелиен Бори, чийто театър откри първото издание на ONE DANCE WEEK през 2008, Каори Ито основава спектакъла Plexus (2012), който покорява международните танцови подиуми.
“Танцувам, тъй като нямам доверие на думи”
Семейство. Страхове. Отдалеченост. Неизказаност. Емоции. Липса. Авторитет.

Снимка: Gregory Batardon
Това са единствено част от тематиките в прочувственият план на Каори Ито, който споделя за една от най-ключовите връзки в фамилията - тази сред бащата и дъщерята. Танцов роман, който ще възроди нещо безследно изгубено.
Животът по-красив ли е в този момент? Защо не харесваш приятелите ми? Обичаш ли мама? Защо те е боязън да покажеш възприятията си? - Каори е натрупала доста въпроси към своя татко. В рамките на 60 минути ще станем очевидци на персоналната среща сред двамата, водена посредством универсалния език на придвижването.
“През 2011, годината на цунамито, видях още веднъж детската си стая в къщата на родителите ми. Всичко беше, както преди. Родителите ми я бяха оставили непокътната. Видях и свои остарели фотоси в хола, което ме накара да се усещам като мъртъв човек от фамилията. Сякаш, откогато ме няма, времето е спряло.” - споделя Каори Ито за вдъхновението зад спектакъла, зад което стоят персонални фамилни прекарвания.
Баща й Хитоши Ито - авторитетна фигура в живота й и театрален дизайнер на представлението, е неин лидер в артистичния свят. Един от скъпите му уроци разсънва и пристрастеността й към актуалния танц - “Не би трябвало да се движиш в пространството, а да накараш пространството да затанцува дружно с теб.”
Парадоксално на връзките сред двамата, през 2015, дружно основават спектакъла “Танцувам, тъй като нямам доверие на думи”, който ще бъде показан в границите на тазгодишното издание на ONE DANCE WEEK.
“Може би задачата на този театър е точно взаимният ни танц. В Япония не имаме вяра на думи.” - споделя Каори Ито.
Кадри от “Танцувам, тъй като нямам доверие на думи” вижте във видеото.

Je danse parce que je me méfie des mots de Kaori Ito - extraits- from Compagnie Himé on Vimeo.
За Каори Ито:
Каори Ито е родена в Токио. Там навлиза и в света на танцово изкуство. Продължава професионалното си образование в Лондон и Ню Йорк. Завръща се в Токио, с цел да приключи компетентност “Социология”, след което се открива непрестанно в Париж.
Оттогава взе участие в редица представления и колаборира с едни от най-големите имена в света на актуалния танц. През 2008 година слага първия си театър като хореограф - “Noctiluque”, последван от “Solo”, който бива пресъздаден за Международното танцово биенале в Лион през 2012.
През 2015 година е наградена с Ордена за изкуство и литература на Франция, става притежател на Наградата за млади гении в хореографията, а през днешния ден е един от видните представители на японските изпълнителски изкуства.
ONE DANCE WEEK показва “Танцувам, тъй като нямам доверие на думи” на 28 септември на Камерната сцена в Драматичен спектакъл Пловдив. Спектакълът гостува в Пловдив с поддръжката на EU Japan Fest.
Билети ще намерите в мрежата на ePay Go, както и онлайн от: http://bit.ly/KaoriItoODW
“Танцувам, тъй като нямам доверие на думи” има надписи на български език.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР