Спектакълът Хамелин“, дипломно представление на младия режисьор Александра Петрова, влиза

...
Спектакълът Хамелин“, дипломно представление на младия режисьор Александра Петрова, влиза
Коментари Харесай

Дипломен спектакъл от сцената на НАТФИЗ - директно на сцената на САТИРАТА

Спектакълът „ Хамелин “, дипломно зрелище на младия режисьор Александра Петрова, влиза в репертоара на Сатиричен Театър „ Алеко Константинов “. Непоставяната до момента у нас пиеса по текста на високонаграждавания испански драматург Хуан Майорга е измежду дребното представления, включени в репертоар на столичен спектакъл непосредствено от сцената на НАТФИЗ. Спектакълът е впечатлил шефа на Сатиричния спектакъл проф. Здравко Митков, който е член на изпитната комисия в НАТФИЗ, и той взема решение да го предложения да се играе на професионална сцена. 

Новата не-комедия в Сатиричния спектакъл слага въпросите за невъзможната виновност: Какъв е светът, забелязан през очите на едно дете, и какъв е светът, който възрастните основават за своите деца? Възможно ли е да се бориш за смяна, когато ти самият си част от системата? „ Хамелин ” приканва фена към едно мощно споделено театрално прекарване: " Имало едно време чудноват град на име Хамелин. Но една заран, когато се събудили, жителите му разкрили, че на всички места са плъзнали плъхове. Отчаяни, тъй като гадините към този момент се прескачали из домовете им, те се споглеждали безпомощно и не знаели какво да сторят. Тогава в Хамелин дошъл един човек, от чиято флейта се разнасяла прелестна мелодия... "

Александра Петрова, приключила т.г. Режисура за трагичен спектакъл в класа на проф. Снежина Танковска показва интерес към мощните и задълбочени модерни текстове. „ За мен беше доста значима историята в пиесата. Мисля, че когато се занимаваш с спектакъл, това изисква от теб да си задоволително самоуверен във въпросите, които поставяш и тематиките, които разглеждаш ”, споделя Александра. Според Александра „ Хамелин “ е пиеса за визуалността на театралния език във време, когато той боледува. И за театъра като креативен развой сред двама – аудитория и артисти. Хуан Майорга е нейното изобретение по време на образованието й в Кралската академия за театрално изкуство, Мадрид.

Актьорският състав е от дипломанти в разнообразни години и класове на НАТФИЗ: Димитър Захариев, Павел Иванов, Надя Керанова, Мартин Христов, Иван Станчев, Калин Пачеръзки, а сценографията е поверена на Десислава Банкова, НАТФИЗ випуск 2011 година при проф. Чайка Петрушева и магистър по Сценография от Института Франк Мор, Грьонинген, Холандия.

Преводът на текста е от Нева Мичева, а самият Хуан Майорга чакаме да гостува за първи път в България през март във връзка Световния ден на театъра и по покана на Институт Сервантес.

Постановката „ Хамелин “ е с премиера на 28.11 от 19:30 ч. на сцената на Камерна зала " Методи Андонов ", Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “. Следващи дати през декември са 07.12 и 16.12, а билети и резервации могат да се вършат от касата на театъра.

Постановка -  Александра Петрова
Сценография Десислава Банкова

Участват: Димитър Захариев, Павел Иванов, Надя Керанова, Мартин Христов, Иван Станчев, Калин Пачеръзки

„ Хамелин “ е една нова приказка за плъховете и хората. Провокира ни да погледнем, да се погледнем.

Какъв е светът, забелязан през очите на едно дете, и какъв е светът, който възрастните основават за своите деца? Възможно ли е да се бориш за смяна, когато ти самият си част от системата?

Модерен и напредващ град. Следователят Монтеро поема тежък случай, който взривява публичното мнение. Разследването разплита педофилска мрежа, в която са забъркани богат мъж и деца от сиромашки квартали. И двете страни отхвърлят да има употребявано закононарушение – просто състоятелен човек със златно сърце е оказал помощ финансово на многодетно семейство. Щом бащата не може да си откри работа, няма проблем малолетният му наследник да погостува на богатия благодетел…

За следователя Монтеро, който  се бори да се оправи с рецесията в фамилията си, достигането до цялостната истина е от жизненоважно значение.  

Пътят на полицейското следствие възпламенява светлините на Другия град, който сме привикнали да не виждаме, с цел да ни води на мястото, където болката и обичта, насилието и състраданието експлодират, с цел да основат оглушителния вакуум на мълчанието.

„ Хамелин “ е пиеса за виновността – не като субективно прекарване, а като рефлексия на света, в който би трябвало да протече човешкия живот. Вината като завещание и новост, като претекст и „ аура “ на човешките действия. Пиесата преглежда тематиката за невъзможността тази виновност да бъде изрично дефинирана и ситуирана в моралната диспозиция на положителното и злото.

С пиесата си „ Хамелин “ (2005) Хуан Майорга печели испанската премия за театрални изкуства „ Макс “ в четири категории, измежду които тази за най-хубав драматург и най-хубаво зрелище. „ Хамелин ” печели и премията „ Дон Кихот ” на испанската Асоциация на писателите.

През 2016 Хуан Майорга получава наградата  “Europe Prize Theatrical Realities ” – най-престижната европейска премия в региона на драматургията. Определят го като най-хубавия жив испански драматург. Пиесите му са поставяни във водещи театри в цяла Европа.

За Хуан Майорга

Роден е през 1965 година в Мадрид. През 1988 се дипломира в две специалности – Философия и Математика. Специализира в Германия и Франция. Става лекар по философия с дисертация върху немския мъдрец Валтер Бенямин. В началото на кариерата си преподава математика, а по-късно Драматургия и Философия в Кралското висше учебно заведение за трагично изкуство в Мадрид. Ръководител е на катедрата по Сценични изкуства към Университет Карлос III, Мадрид. Автор е и на редица метафизичен писания, есета и публикации, в които преглежда тематики като историята, паметта, Европа, Аушвиц, връзката сред културата и жестокостта, както и, несъмнено, театъра.

Хуан Майорга е създател на над 40 пиеси, преведени на над 20 езика и сложени в над 30 страни.

Известният като „ неприятното момче ” на френското кино режисьор Франсоа Озон („ Осем дами ”, „ Басейнът ”) базира сюжета на кино лентата си “Dans la maison ” („ В къщата ”) върху пиесата на Майорга “Момчето от последния чин ”. Филмът печели оценките за най-хубав филм и най-хубав сюжет на кинофестивала в Сан Себастиян през 2012, както и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Торонто.

За екипа на ХАМЕЛИН

Александра Петрова, режисьор, 26 години. Дипломира се 2016 година, компетентност Режисура за трагичен спектакъл в класа на проф. Снежина Танковска, НАТФИЗ. В Учебния трагичен спектакъл на НАТФИЗ има няколко режисьорски плана, измежду които „ Федра “ по текстове на Жан Расин и Марина Цветаева, „ Слуга на двама господари “ по Карло Голдони и други Завършва компетентност Психология в СУ „ Климент Охридски “. През 2015 година учи 1 учебен срок Режисура в Кралското висше учебно заведение за трагично изкуство, Мадрид (Real Escuela Superior de Arte Dramático), което е най-престижното образователно заведение за спектакъл в Испания. В учебното заведение допреди няколко години е преподавал и Хуан Майорга. Постановката „ Хамелин “ е дипломен театър, показан за първи път на сцената на НАТФИЗ в края на месец юни 2016 година.
Десислава Банкова приключва НАТФИЗ през 2011 година, компетентност Сценография при проф. Чайка Петрушева. Учи магистратура по Сценография в Институт Франк Мор, Грьонинген, Холандия.

В „ Хамелин ” вземат участие шестима артисти:
Павел Иванов приключва НАТФИЗ през 2016 година, компетентност Актьорство за трагичен спектакъл в класа на проф. Стефан Данаилов и незабавно по-късно е назначен в трупата на Народния спектакъл. Участва в постановки на Народния спектакъл и на Младежки спектакъл „ Николай Бинев ”.
Димитър Захариев е приключил НАТФИЗ, компетентност Актьорство за трагичен спектакъл в класа на проф. Здравко Митков през 2010 година Играе в постановки на спектакъл „ Възраждане ”.
Калин Пачеръзки е приключил НАТФИЗ, компетентност Актьорство за трагичен спектакъл в класа на проф. Иван Добчев през 2015 година Играе в спектакли на Театрална работилница „ Сфумато ” и  театър „ София ”.
Надя Керанова и Иван Станчев приключват НАТФИЗ през 2016 в класа на проф. Снежина Танковска. Имат театрални изяви в Учебен трагичен спектакъл и в ТР Сфумато.
Мартин Христов е студент в Театрален лицей „ Любен Гройс ”.

Фотограф: Виктория Караколева
Фудожник на афиш: Рикардо Гъров 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР