Спектакъл, посветен на един вековен будистки ритуал на Виетнам, представен

...
Спектакъл, посветен на един вековен будистки ритуал на Виетнам, представен
Коментари Харесай

Виетнамски ритуали у нас

Спектакъл, отдаден на един древен будистки обред на Виетнам, показан у нас, ни въвлича в положителната страна на живота на земята. Така хората там се противопоставяли на злите сили и вярвали, че с благословията на трите богини-майки ще живеят в здраве, съпричастие и триумф, осведоми Българска национална телевизия.

Ритуалът на майките-богини на трите сфери на вселената - небесната, водната и земната, което за виетнамците значи оризищата не е като другите. От незапомнени времена от будистки обред, който хората извършват всеки ден - той се трансформира в синтез на културната традиция. На музиката, на колкоритните виетнамски костюми и невероятните им танци за другите региони на страната.

Там, където хората на първо място се разделят на хора от високите планини и ниските равнини, там, където през днешния ден, откакто те победиха десетилетия наред три от най-силните армии в света - френската, американската и китайската - те притеглят останалите от света с естествената си хубост, богатата си просвета и невероятното си умеене да затварят старите страници от историята и да не престават напред. Като че ли в днешния свят те единствени имат този божи подарък. Дали не им оказват помощ във времето трите майки-богини?

Нейно Превъзходителство дипломат на Виетнам Нгуен Тхи Хонг Оан: Този обред, изпълняван от наш фолклорен състав, който взе участие в бургаския фолклорен фестивал не е като другите. Той разсънва положителното у индивида и слива хората в едно. Най-много в България ми харесва това, че намирам огромна аналогия посред ни и считам, че тук хората ще усетят нашето обръщение за съгласие за всички по света, без значение от това какъв брой са разнообразни.

Дао Мау назовават виетнамците този обред. През 2016 година неслучайно влиза в листата на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание.

Изпълнява се съвсем час и от дами и от мъже. Те са медиуми. Появяват се, пречистват се и се обличат в облеклата на положителните сили, и стартират да танцуват в респект към богините-майки. Има танц на сабята, на факела, на копието, само че постоянно в наличието на свещения огън, и постоянно в името на положителното и успеха му над злото.

Ако имате опция да се докоснете до този обред, ще се спасите от злите зли. Дано това обръщение доближи и до хората в Бургас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР