Спектакъл без аналог на българската камерна сцена очаква почитателите на

...
Спектакъл без аналог на българската камерна сцена очаква почитателите на
Коментари Харесай

„Надежда за балет“ - камерен балет за пиано и три балетни прими с премиера за Варна

Спектакъл без аналог на българската камерна сцена чака феновете на изкуствата на 21 април в Градската художествена изложба Варна. Посрещнат при основаването си с възхита от софийската аудитория, в този момент “Надежда за балет ” ще има своята варненска премиера. С нея ХХ Европейски музикален фестивал Варна ще сервира своя реверанс пред приноса на създателя акад. Васил Казанджиев - една от живите митове на нашата музикална сцена, във връзка неговата 90-годишнина. Интригуващото произведение на Маестро Казанджиев е камерен балет за соло пиано и три балетни прими и посредством симбиозата на музика, танц и слово изпраща посланията на вярата като нереално разбиране. Музикалната идея на творбата ще бъде поднесена в интерпретацията на надарената пианистка Надежда Цанова, танцовият прочит е работа на хореографа Арсен Мехрабян, работил за Шведския кралски балет. На сцената ще бъдат три превъзходни балетни прими - фамозните Марта Петкова и Десислава Стоева – Вълев, и Елена Петрова, неотдавна солистка на Софийска опера и балет. Ще има и звучащо онлайн слово, което ще свърже в едно детайлите на тази вдъхновяваща творба.

В дните на подготовката за варненската премиера на “Надежда за балет ” пианистката Надежда Цанова показа пред Нина Локмаджиева своята позиция към този многопластов театър:

“Надеждата в балета на проф. Казанджиев е доста нереално разбиране, обвързвано с балета. Това е първият камерен балет на акад. Васил Казанджиев, той го написа преди към 4 години, а преди 2 години направихме премиерата в Националната изложба. Аз извършвам музиката към този балет. Много съм щастлива, че Маестро Казанджиев ми се довери още веднъж. Ние работим с него от доста дълго време. Това не е първото произведение, което той основава в нашата обща работа. Той постоянно е казвал, че има афинитет към балета, още от времето, когато е бил диригент в Софийската опера и балет, и доста е харесвал актуалните балети на Барток. На него му хареса концепцията да напише такова произведение и той доста непринудено го сътвори. Музиката на маестро Казанджиев по принцип е атонална, само че този път той я композира по този начин, че да е съобразена с танца на всяка една обособена балерина. Винаги е мъчно да се съчетае музиката с танца на балерината. Но защото не го вършим за първи път, компликациите за нас са по-малко. А музиката на маестрото е прелестна.

Балетът се състои от четири елементи, като в първите три всяка една балерина танцува поотделно, а в четвъртата част всички се събират дружно. Към балета е написан и текст, за който може да се каже, че извършва функционалността на либрето. В него се разказва по какъв начин вярата влиза в нашия свят, по какъв начин пианото предава облика на вярата, който пък е стихотворец от балерината, която го трансформира в танц. Всъщност всичко е обвързвано в едно – музика, слово и балет. Във Варна ние ще имаме големия късмет самият основател на текста да го рецитира. Премиерата в София беше с гласа на Ицко Финци. Но в този момент създателят на текста изяви предпочитание да го извърши самичък и ще пътува особено до България, с цел да е тук и да се включи в спектакъла.

Както знаете и Марта Петкова, прима балерина на Софийска опера и балет, и Десислава Стоева, прима балерина на Кралския Шведски балет, са на доста високо равнище. Самият театър е едно извънредно украшение.

За мен е огромно наслаждение и съм признателна на Европейския музикален фестивал Варна и на госпожа Мария Кондова, че ни даде опцията да представим спектакъла пред варненската аудитория, която цени и музикалното, и балетното изкуство. Особено имайки поради, че тази година маестро Казанджиев става на 90 години и чества своя празник. За мен ще бъде голямо наслаждение, чакам с неспокойствие датата 21 април и мисля, че варненската аудитория ще се наслаждения на нещо неповторимо. ”

Билетите за “Надежда за балет ” са по 30 лева, могат да се купят от Билетния център и.

СЛЕДВАЩ КОНЦЕРТ ОТ ХХ ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА:

29.04.2024, 20:00, Фестивален и конгресен център Варна, Зала 1

Солисти: Красимира Стоянова, сопран, Марио Хосен, цигулка, диригент

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято ”

Билети от 50 до 100 лева

ХХ Европейски музикален фестивал Варна се провежда от Елит Проджектс Мениджмънт с финансовата поддръжка на фонд Култура на Община Варна и в партньорство с ММФ “Варненско лято ”. Фестивалът се осъществя с поддръжката на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България, “Експрес гаранцион ” и “Topola Skies Golf & SPA Resort ”, строителна компания “Комфорт ”, “Солвей Соди ”, “Логос ” - недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на Радио Варна, Moreto.net, Impressio.dir.bg, ArtVarna.net.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР