Спечелването на номинацията на партията на мнозинството за председател на

...
Спечелването на номинацията на партията на мнозинството за председател на
Коментари Харесай

Една от най-важните длъжности в американската политика се превръща в кошмар

Спечелването на номинацията на партията на болшинството за ръководител на Камарата на представителите нормално издига даден политик в пантеона на американските политически водачи. Но три седмици след отстраняването на ръководителя Кевин Маккарти Републиканската партия е толкоз разграничена, че претендентът, който се чака да се появи във вторник, може в никакъв случай да не получи най-високия пост, написа в собствен разбор CNN.

Номинацията е задача, която може да се окаже невъзможна политическа задача - да се обединият хора, които може би в никакъв случай няма да се помирят. И даже в случай че номинираният завоюва поста, идващият представител има рационални шансове да бъде с мандат, даже по-кратък от този на Маккарти, който прекарва на поста девет месеца.

„ Но тук става въпрос за освен това от тежкото състояние на Републиканската партия, която постоянно наподобява по този начин, като че ли се разпада. Ако неработещото болшинство в Камарата на представителите не успее да се съвземе, държавното управление на Съединени американски щати може да изчерпи финансирането си преди Деня на благодарността - и милиони американци могат да платят цената “, показва медията.

Камарата е парализирана към този момент три седмици, до момента в който международните рецесии кипят, а крайният период за прекъсване на работата на държавното управление наближава.

Представителят на Флорида Върн Бюканън декларира, че неговите гласоподаватели " считат, че всички ние сме неспособни ". Бюканън, който поддържа сътрудника си Байрън Доналдс за ръководител, прибавя: " Хората са доста ядосани и смутени ".

Очаква се във вторник осем претенденти да вземат присъединяване в скрито гласоподаване, до момента в който републиканците се пробват да изберат претендент след неуспехите на водача на болшинството в Камарата на представителите Стив Скализ и ръководителя на правосъдната комисия Джим Джордан да заменят Маккарти. Кандидатите са създали своите представяния на съвещание на партийна конференция в понеделник вечерта.

Но макар че се чака един претендент да излезе от тайното гласоподаване, няма гаранция, че той ще успее да получи нужното болшинство в цялата Камара - поради крайните разделения при републиканците сред някои от извънредно десните хардлайнери, които помогнаха за изгонването на Маккарти, и по-умерените представители.

Поради дребното си болшинство съвсем всички републиканци би трябвало да поддържат претендента, с цел да стане той представител - това е доста мъчно в една надълбоко разграничена партия.

Невъзможно обединяване

Фактът, че има осем претенденти, самичък по себе си приказва за това, че никой не е задоволително мощен, с цел да разчисти полето, и че който и да се появи, може да няма мощна поддръжка, показва още CNN.

Има признаци, че членът на болшинството в Камарата на представителите Том Емър бележи прогрес, само че като член на управителния екип на Камарата на представителите, на който не се доверява дясната секта " Камара на свободата ", неговата кандидатура може да понесе същите пасиви като тези на Скалис и Маккарти.

Друга допустима кандидатура е Доналдс от Флорида, член на „ Камарата на свободата “ и един от дребното чернокожи републиканци в Конгреса. Но Доналдс може да се окаже прекомерно коренен за умерените републиканци в регионите, които гласоподават за президента Джо Байдън. Сред тези членове - на които се крепи болшинството - е осезателен гневът, че депутатите, дали своят вот за Маккарти, са избегнали каквито и да било последици. Един оратор от крайната десница може да се окаже прекомерно огромен проблем за тях.

Но личността на новия републикански представител - когато той вероятно се появи (сред актуалните осем претенденти няма нито една жена) - може да се окаже по-маловажна от тежката обстановка, пред която ще се изправи. Вече три седмица представителите на партията не съумяват да си изберат нов водач - време, което би било по-добре да се изразходва за установяване на позицията по новото съглашение за финансиране на държавното управление, належащо, с цел да се предотврати прекъсването на неговата работа в средата на ноември. Дори и новият ръководител да бъде определен до края на тази седмица, остават едвам три седмици до Деня на благодарността, с цел да се реализира съглашение с управлявания от демократите Сенат и Белия дом, с цел да се избегне следващият управнически неуспех под управлението на болшинството на Републиканската партия.

Спорът за финансирането ще бъде едно от най-трудните тествания за новия ръководител. Вероятността той да бъде компрометирана фигура, която рискува да загуби работата си във всеки един миг, прави позицията още по-уязвима.

Рискът от сюжет, при който определеният претендент е свален в границите на няколко седмици, се покачва от обстоятелството, че всеки нов представител ще бъде изправен пред същия тип невъзможни решения, пред които се изправя Маккарти, когато предишния месец би трябвало да предотврати прекъсването на работата на държавното управление. Знаейки, че не може да удовлетвори крайните претенции за редуциране на разноските от страна на хардлайнерите благодарение на Сената на демократите и Белия дом, Маккарти е заставен да употребява някои гласове на демократите, с цел да одобри законопроект за краткотрайно финансиране. И това му коства поста.

Нарастващият напън за предопределение на председателското място може да се окаже мотивиращ фактор за републиканците да прекратят патовата обстановка. Рискът обаче е, че компромисният претендент няма да е прекарал години в създаване на мощна база в Капитолия и в сериозната верига за набиране на средства и затова може да не бъде ефикасен водач на разединената партия.

Как американците може да платят цената

До изборите през 2024 година остава повече от година, само че спектакълът на Камарата на представителите, която е срината от личните си различия, не предвещава нищо положително за републиканците. Партията не може да извърши програмата си, няма късмет да покаже на гласоподавателите, че може да бъде дейно болшинство, и даже не може да употребява властта си, с цел да принуди демократите да подхващат сложни политически гласувания, които могат да бъдат в техен ущърб - както по принцип може да направи партията на болшинството в Конгреса в този миг от политическия цикъл.

Но републиканците от Камарата на представителите не вредят единствено на себе си. Ако лидерският застой продължи още дълго, вредите могат да се разпространят в цялата страна и да станат световни.

Спирането на работата на държавното управление може да навреди на безчет американци - в това число на представителите на въоръжените сили, които могат да останат без заплата.

Парализата в Камарата значи също по този начин, че законодателите не могат да гласоподават изпращането на незабавна помощ за Израел в изискванията на война с „ Хамас “. Искането на Байдън за нов пакет от помощи за Украйна в размер на 60 милиарда $ също няма да бъде признато.

Във вътрешен проект жизненоважни законопроекти за бюджетни заеми за всичко - от земеделието до енергетиката и външните интервенции - са в застой.

" Мисля, че републиканците от Камарата на представителите знаят, че това е доста нездравословно за страната. Погледнете какво се случва в Израел, какво се случва в Украйна и всички други неща, които знаем, че се случват по света, в това число и в нашата лична страна ", показва републиканецът Лари Бъшън пред CNN в понеделник. Републиканецът от Индиана също по този начин предизвестява, че партията си вреди преди решаващия спор за финансирането.

" Мисля, че това ни слага в неизгодно състояние. Нямаме човек, който да е ръководител на Камарата на представителите, с цел да договаря с Белия дом, с демократите в Сената, които са в болшинство. Това ни слага в неподходящо политическо състояние ", прибавя той. " Също по този начин на процедура за страната това не е добре. "

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР