Спечелилият международен конкурс на Столичната община проект на арх.Фуксас за

...
Спечелилият международен конкурс на Столичната община проект на арх.Фуксас за
Коментари Харесай

Църквата отхвърля проекта за площад "Св. Неделя"

Спечелилият интернационален конкурс на Столичната община план на арх.Фуксас за площад " Света Неделя " беше избран като неприспособим за църквата. Това разгласи отец Кирил Попов, енорийски духовник в храм " Света Неделя " на разискване в Съюза на архитектите в България (САБ) като означи, че е делегат на Софийската митрополия.

Отец Кирил посочи за " Дневник ", че е бил изпратен от викарийния свещеник на Софийската митрополия Поликарп Белоградчишки да огласи това мнение. Проф. Тодор Булев, ръководител на САБ, удостовери, че свещеникът е пристигнал по своя самодейност на разискването на градоустройствени решения за възобновяване на централния площад.

Свещеникът акцентира, че връзките на Софийската мотрополия със Столичната община, която провежда състезанието и разгласи спечелилия на 29 ноември, са положителни и не желае да основава проблеми, а предлага да се потърси по-добро архитектурно решение за площада. Според него спечелилият план може да е добър и харесван, само че може да бъде прибавен на всички места другаде, само че не и на този църковен площад.

" Този план за нас е неприспособим, тъй като той прекъсва църковния живот в нашия храм. " Света Неделя " става един тип музей-църква и към него един голям плочник, което е недопустимо. Затова апелирам за разсъдък и дано Бог оказва помощ на всички ни, тъй като казано е: " Ако Господ не съзида къщата, на вятъра биха се трудили зидарите! ", съобщи пред архитектите отец Кирил.

 Проектът на студио Фуксас за площад
© Юлия Лазарова

Проектът на студио Фуксас за площад " Света Неделя ", визуализация.

Довод: Патриарх Неофит ще би трябвало да се провира сред осветителните тела

Доводите на отец Кирил са, че по план ще бъде стеснен достъпът до храма, тъй като естакадата пред входа му ще бъде отстранена, а цялото пространство ще е неразрешено за коли, даже със специфичен режим като коли за спешна помощ. Така става невероятно кола да приближи до входа на катедралния храм.

" Как Негово светейшество и митрополитите ще идват ", запита той. Свещеникът добави, че на този площад, с изключение на Богословският факултет се намира и Софийската митрополия, където живее партиарх Неофит. В плана на Фуксас се предлага да се затвори метода към постройката на митрополията откъм площада и да се пробие нов вход от страната на ул. " Цар Калоян ", изясни отец Кирил.

" Предлага се Негово светейшество към този момент да не влиза в патриаршеския си дом от площад " Света Неделя ", а от ул. " Цар Калоян ", като това постанова реорганизация на целия двор на Софийската митрополия. Кому е нужно това? ", възмути се свещеникът.

Ако планът на Фуксас се реализира, щяло да се наложи патриарх Неофит да се провира сред стъклените осветителни тела, с цел да стигне от Софийската митрополия, където живее, до катедралния храм " Света Неделя ".

Свещеникът предизвести, че осъществяването на археологически разкопки в непосредствена непосредственост до катедралния храм са рискови за неговата непоклатимост. Преди повече от 30 години е имало слягане на земни маси северозападно от храма и се е наложило те да се укрепят с подземни бетонни колони.

Възможни ли са промени в плана?

Дали условията на църквата могат да бъдат приобщени към спечелилия план на студио Фуксас? Председателят на САБ проф. Тодор Булев счита, че тези функционални условия би трябвало да наложат избрана преправка на плана. Ако се създадат взаимни отстъпки в него обаче, те ще доведат до различен план, счита той.

Храмът е именуван и " Свети крал "

Катедралният храм в предишното е именуван от хората и " Свети крал ", тъй като пази мощите на сръбския крал Стефан Милутин (1282-1321 г.), който е разгласен за светец. В него е и гробът на Екзарх Йосиф (1840-1915 г.). От построяването на църквата на това място при започване на ХIII век тя в никакъв случай не е сменяла формалното си име - " Света Неделя " и площадът е кръстен на нея, означи отец Кирил. След атентата през април 1925 година тя е разрушена и през 1933 година е издигната още веднъж под управлението на арх. Иван Васильов.

Всички състезания за възобновяване на площада до момента са несполучливи

Досега всички състезания за обновяването на площада са несполучливи. През 1953 година е бил направен проект за оформяне на кръстовище на бул. " Стамболийски " и бул. " Сталин ", както се е наричал тогава бул. " Витоша ". Ако е бил сбъднат, църквата е щяла да бъде отстранена.

Конкурсът, проведен през 2012 година от Столичната община и тогавашния основен проектант Петър Диков, е избран от архитекти като " непрогледен ". Макар за ръководител на журито да е поканен арх. Даниел Либескинд, създател на плана " Кота нула " на Световния търговски център в Ню Йорк, рецензиите стартират още от заданието - то давало опция на претендентите да отстранен трамвая от площада, което щяло да наруши транспортната макрорамка на столицата.

Последният конкурс на общината също бе преустановен през 2018 година, поради прекомерно високи финансови условия към участниците – да имат генериран оборот от 1.5 милиона лв., 15-членен състав и 25 000 кв. м проектирани площади. Това провокира ръководителят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов да напусне журито с искане да се понижат тези " дискриминационни " за българските архитекти условия.

Столичната община понижи на половина финансовите и другите условия, само че до последната фаза на състезанието остана единствено един български от общо седем креативен екипа. Журито с ръководител Малина Едрева на 29 ноември разгласи за победител плана на студио Фуксас.

Според основния проектант на София Здравко Здравков реализацията на плана на Фуксас би трябвало да стартира до 2021 година и за 4-5 години да бъде приключен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР