Спечелилите бронзови медали на Световното първенство за мъже петобойци Явор

...
Спечелилите бронзови медали на Световното първенство за мъже петобойци Явор
Коментари Харесай

Петобойците станаха номер 1 за септември

Спечелилите бронзови медали на Световното състезание за мъже петобойци Явор Пешлеевски и Тодор Михалев бяха избрани от публицистите за Спортисти на месеца за септември. Двамата медалисти от щафетата на шампионата в Мексико получиха доверието на една трета от гласувалите медии.

След петобойците се подредиха състезатели с трофеи, медали и влиятелни класирания на международни и европейски шампионати: европейската шампионка до 23 година на скиф Десислава Георгиева, четвъртата на обръч от международното по художествена гимнастика в София Боряна Калейн, европейският първенец за мъже в супермото и мотокрос Майкъл Иванов, шестата в многобоя от международното по художествена гимнастика Катрин Тасева и други

Това е първи случай в последните 17 години, в който модерният петобой получава влиятелното самопризнание в учредената преди 20 години анкета. За последно Цанко Хантов заслужи наградата „ Спортист на месеца “ при започване на века. Ювелирното украшение „ Златна България “ бе връчено през днешния ден на Пешлеевски и на Михалев на специфична гала в Пресклуб България, двамата бяха наградени и с по един уикенд за двама в Пампорово.

„ Благодарим на публицистите за оказаното доверие. Това е нещо ново за нас като прекарване. Продължаваме с още по-големи упоритости към тестванията през идната предолимпийска година, когато се разиграват квотите за Токио 2020, “ сподели Михалев, а Пешлеевски добави, че двамата са били малко сюрпризирани, само че са окачвали сходно самопризнание.

„ За мен тази ранглиста не е изненада. Модерният петобой в България методично върви нагоре и печели от ден на ден призови места. Миналата година двамата бяха шести, в този момент са трети в света. Младежите ни също са с доста триумфи, двама от тях сега са на олимпиадата в Буенос Айрес, където сме с цялостна численост квоти. Дано всичко това бъде вярно оценено. Надяваме се на повече внимание и финансова помощ от страната, защото нашият спорт е с не дребни разноски, а и всяка година имаме достойнството да организираме огромни надпревари.

Миналата година бяхме домакини на Световна купа и незабавно по-късно ни гласоподаваха да приемем кръг от този най-класен на планетата шампионат и през 2019 година Кръговете за трофея годишно са единствено четири плюс един край. Това е голямо самопризнание, а наред с това идващото лято ще организираме и първото в историята международно състезание за младежи до 19 и до 17 година, “ съобщи Андрей Кузманов, президент на БФ съвременен петобой. Той благодари на Столична община и персонално на кмета Йорданка Фандъкова за скъпата помощ при организацията само че Световната купа предходната година.

„ Вярваме, че огромният пробив с медалите на Явор и Тодор ще бъде оценен, защото заявените цели на страната са да подкрепя спортове с потвърдени триумфи и заслужили доверието да бъдат домакини на най-престижните международни шампионати. Щастлив съм че преди месец персонално президентът на МОК Томас Бах персонално ме поздрави за медалите на двамата български петобойци по време на визитата си у нас, “ сподели още шефът на родната федерация.

Генералният секретар на БФМП Камелия Александрова посочи, че триумфите на родния петобоя са се трансформирали в трайна наклонност през последните години. На срещата с медиите бяха дадени и детайлности за метода, по който ще се дефинират 36-имата участници при мъжете и при дамите на олимпиадата в Токио 2020. Това са последните олимпийски първенци, медалистите от международните шампионати и първенците от континенталните шампионати идната година, допълнени с от 7 до 9 състезатели от международната класация.

Междувременно лицата на българските бронзови медалисти от Мексико блестнаха на два билборда пред Спортното министерство.

„ Защо да има реклами на водка, цигари и казина, а да няма на заслужилите ни спортни герои. Това е нашето самопризнание към тези момчета, само че и метод да разпространяваме българските триумфи и модерния петобой, който е измежду най-древните спортове. Много е значимо какви идеали има едно общество… “ сподели президентът на федерацията Андрей Кузманов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР