Спазвайте правилото 80/20В големи чинии яденето ни се струва малкоМечта

...
Спазвайте правилото 80/20В големи чинии яденето ни се струва малкоМечта
Коментари Харесай

Да се храним като японците

Спазвайте правилото 80/20
В огромни чинии яденето ни се коства малко

Мечта на възрастните е да удължат младостта и да поддържат здравето си. Храненето е основна част от здравословния метод на живот. Това от дълго време са разбрали жителите на японския остров Окинава. Да тях храненето е цялостен обред със своите строги правила. Те ядат постепенно, оставяйки към двадесет % от храната в чинията. Такава техника съгласно експерти по хранене оказва помощ да се поддържа здравословен хранителен баланс.

“От позиция на правилото 80/20, жителите на Окинава ядат постепенно, с цел да дадат време на стомаха да алармира на мозъка, че е утолен. Това оказва помощ за попречване на преяждането, защото тези 20 % от полуизядената храна могат да играят основна роля в контрола на тежестта ”, написа The American Journal of Lifestyle Medicine.

В Япония храната към момента се възприема не като премия, а на първо място като лекарство. Именно правилото 80/20 оказва помощ на японците да понижат търсенето на медикаменти и ги защищава от тежки хронични болести.

Самият термин 80/20 съществува и се съблюдава от японците от епохи: той се основава на конфуцианската процедура “Хара хачи бу ” ( “Яжте, до момента в който сте 80 % сити ”). Не е належащо да се ограничавате строго: просто леко намалете употребяваното количество и прибавете повече зеленчуци и свежи подправки в чинията.

Дълголетните поданици на Окинава да вземем за пример обичат спанак, листа от синап, сладки картофи и тофу. Те на драго сърце ядат свинско, риба, птиче и други меса, само че нормално като по-малка част от диетата. Правилото 80/20 важи и в това отношение: 80% от ястието са растителни артикули, 20% - скотски протеини.

Японските столетници са известни със своя аскетизъм, който се простира и в връзките с храната. Те имат три “железни ” правила, които се внушават от ранна възраст и се съблюдават през целия живот.

Заменете огромните съдове с дребни



Оставете 20% от храната, тъй като към този момент сте се наяли.

За страдание, в магазините по-често се намират големи красиви чинии, които оставят дребните на назад във времето. И в заведенията за хранене съдовете постоянно са огромни. Красиво - няма да спорим, само че заради такова образно противоречие храната ни се коства малко и ни се желае повече, тъй като имаме възприятието, че не сме си дояли. Така че изберете допустимо най-малките чинии и високи, тесни чаши - този трик несъмнено ще ви помогне да избегнете преяждането.

Яжте постепенно

Тъжният факт е, че колкото по-бързо дъвчем, толкоз повече изяждаме. Забавете малко темпото, с цел да има време тялото да осъзнае по кое време към този момент сте сити. Последните изследвания демонстрират, че това става след 15-20 минути. “Ако спрете да ядете, когато смятате, че сте сити на 80 %, има възможност да сте утолили изцяло глада си ”, пишат учените.

Съсредоточете се върху храната

Без тв приемници, телефони и диалози по време на хранене! Разбираме, че сходно предписание е на практика невероятно в днешния свят. Въпреки това мощно предлагаме да го изпробвате.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР