Спазват ли топлофикациите антикризисната мярка за намаленото ДДС за парното

...
Спазват ли топлофикациите антикризисната мярка за намаленото ДДС за парното
Коментари Харесай

Казусът с ДДС на парното: Омбудсманът поиска проверка от НАП

Спазват ли топлофикациите антикризисната мярка за пониженото Данък добавена стойност за парното - този въпрос провокира спор сред сдруженията и институции. Оказва се, че фактурите са издадени с 20-процентно Данък добавена стойност, а не с 9-процентно, след датата на въвеждането на мярката.

Омбудсманът Диана Ковачева упорства Националната организация по приходите да направи инспекция дали антикризисната мярка за Данък добавена стойност от 9% върху топлинната сила е приложена в изравнителните сметки на потребителите. Националният бранител припомня, че хората се нуждаят от това облекчение в този момент. Ковачева акцентира, че данъчните закони се ползват само напред във времето.

" Ясно е за периодически доставки, каквито са доставките на " Топлофикация ", при тях данъчният интервал е тогава, данъчното обвързване тогава, когато стане изискуемо. За хората са изискуеми след издаване на фактурата. Всичко останало е в несъгласие със закона ", съобщи проф. Диана Ковачева, омбудсман на Република България.

В мнението на финансовото ведомство се споделя, че в случаите, когато дължими суми са по изравнителната сметка, издадените фактури би трябвало да бъдат анулирани и да бъдат издадени нови. Те се базират на член от данъчния закон, съгласно който при изменена ставка, издадените документи се одобряват за неверни. Ако топлофикацията ви е надвзела пари, тя би трябвало да издаде кредитно уведомление - приложеното Данък добавена стойност ще бъде 9%, в случай че е след измененията в закона от 9 юли или 20% преди тази дата.

Въпреки антикризисната мярка, клиентите на " Топлофикация " се оплакват от двойно по-високи сметки и търсят отговори в потребителските центрове.

От " Топлофикация София " ще разясняват тематиката, откакто се срещнат със мнението на Министерството на финансите, което евентуално ще стане при започване на идната седмица.

Репортер: Светозар Костадинов
Оператори: Константин Викторов, Ивайло Стоянов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР