Спазването на противоепидемичните мерки, събираемостта на местните данъци и такси,

...
Спазването на противоепидемичните мерки, събираемостта на местните данъци и такси,
Коментари Харесай

Първият Ден на кмета след въвеждане на извънредното положение се проведе в Мездра /снимки/

Спазването на противоепидемичните ограничения, събираемостта на локалните налози и такси, сметоизвозването по селата и премахването на нерегламентираните сметища, осъществяването на обществените планове и на Инвестиционната стратегия на Община Мездра за тази година, Програма „ Малки локални начинания - Мездра 2020 “ - тези бяха главните тематики, дискутирани на обичайния Ден на кмета, който се организира в Мездра за пръв път след въвеждането на изключителното състояние и последвалата изключителна епидемиологична конюнктура в страната.
Кметът на общината Иван Аспарухов подсети на кметовете и кметските наместници да наблюдават за прецизното съблюдаване на противоепидемичните ограничения, въведени от здравните управляващи у нас, изключително при провеждането на всеобщи културни и развлекателни мероприятия.
Той разясни, че икономическата рецесия, провокирана от COVID-19, е довела до избран спад на локалните доходи в бюджета, най-много що се отнася до постъпленията от такси и наеми на терени и обекти - общинска благосъстоятелност. Негативно отражение върху Бюджет 2020 оказват и наложените финансови корекции по редица планове за саниране на здания с европейско финансиране, изпълнени през предходния мандат и платени със лични средства, разноските за които към момента не са верифицирани.
Аспарухов благодари на ОбП „ Чистота “ за дейностите, осъществени от предприятието от началото на годината за възстановяване на чистотата и за възобновяване на уличното осветяване в обитаемоте места. В тази връзка той съобщи, че единствено през последните три месеца са отстранени повече от 15 противозаконни сметища на територията на общината, следва да бъдат премахнати още няколко в селата Долна Кремена, Крета, Лютидол и Типченица. Монтирани са близо 200 нови осветителни тела и са сменени над 2 000 м ел. проводници.
След разхлабване на ограничаващите ограничения са стартирали процедурите за възлагане на публични поръчки за осъществяване на обекти, включени в Инвестиционната стратегия на Община Мездра за 2020 година - главен ремонт на 22 улици в града и в съставните села в общината, на общинския път Боденец - Върбешница и на пътя за гробищния парк в село Горна Бешовица, както и на спортна площадка в село Царевец. Ако няма обжалване на поръчките, ремонтните действия се чака да стартират в края на юли или началото на август.
По Програма „ Малки локални начинания - Мездра 2020 “ са подадени 22 планови оферти на обща стойност над 90 хиляди лева Тъй като множеството не дават отговор на изискванията за административно сходство, правда и целенасоченост и заради лимитираните целеви средства, заложени в общинския бюджет - 30 хиляди лева, най-вероятно от тях ще бъдат изпълнени към 1/3. Община Мездра обаче ще направи всичко допустимо останалите планове да бъдат осъществени следващата година, посочи Аспарухов.
Заместник-кметът Нели Минева потърси подпомагане от кметовете при осъществяването на двата плана „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Мездра “ по Компонент 2 и Компонент 3 на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, в които са обхванати 232-ма нуждаещи се, както и на плана по Целева стратегия „ Топъл обяд в изискванията на изключителна обстановка - 2020 година “, в границите на който 170 уязвими лица получават топъл обяд в продължение на до 58 работни дни, от 1 май до 24 юли т. година
Кметовете и кметските наместници бяха осведомени с подготовката за преброяването на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година В тази връзка секретарят на Общината инж. Светлана Мицева потърси подпомагане от селските управници да подкрепят работата на регистраторите, които от 10 юли до 15 септември ще извършат прелиминарен обход за актуализиране на описите на дворните места, постройките и жилищата на територията на община Мездра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР