Спазила съм правилата и това ще се докаже там, където

...
Спазила съм правилата и това ще се докаже там, където
Коментари Харесай

Уволнената д-р Троева: Щастлива съм, че едно бебе с чернодробна трансплантация е добре

Спазила съм разпоредбите и това ще се потвърди там, където би трябвало. Намирам за уронване на моя авторитет всичко, което се сподели, разяснява уволненият шеф на Фонда за лекуване на деца доктор Тинка Троева в изявление за Нова телевизия.

Според здравното министерство тя е отстранена от поста поради систематични нарушавания и тъй като е изпратила за чернодробна трансплантация в Хамбург бебе, което съгласно някои експерти е можело да бъде лекувано и в България.

" С дълъг витален и професионален път съм, моето чувство и вътрешен глас беше такова през цялото време - т.е. едно отношение на съмнение, което усещах през цялото време. Като чух изявлението на господин министъра през вчерашния ден, първият ми въпрос беше за какво той не ме е повикал през цялото време, да се разделим обикновено ", сподели доктор Троева.

Тя е безапелационна, че не е разрешавала лекуване, което е можело да се организира и тук. " Решенията не са еднолични, вземат се от публичен съвет от 17 души. Той заседава, когато има кворум, т.е. не по-малко от 9 души и решенията се вземат с най-малко 8 гласа. "

" Твърдя, че имаме прелестни експерти. Спазвайки правилника, тук имаме едно заявление, в което е декларирано предпочитание за лекуване на това дете в чужбина. Имаме двама външни специалисти, които са споделили, единият е споделил, че трансплантацията би могла да се организира в една от нашите лечебни заведения, само че тя може да се организира с по-малък опит в България и надалеч по-добър опит в чужбина ", изясни тя.

" Когато се твърди, че има систематични нарушавания, би трябвало да има систематични инспекции. Постъпила съм във Фонда на 6 март. на 7-ми съм желала документирано от тогавашния длъжностен министър одит. До този миг нямам отговор на това искане и не ми е направена нито една инспекция. Искрено се надявам, че това, което министърът е изискал, в действителност ще откри какви са систематичните ми нарушавания, в случай че има такива ", отбрани се Троева.

" Право беше на министъра да вземе решения. Той сподели в изявление, че ми е изискал пояснения и аз съм ги дала в 4 страници. Твърди, че не ги е схванал. За това има естествена връзка, можеше да ме извика и да ме попита. Бях извикана на една среща и на вратата се разминах с моята наследница, тогава не знаех, че е наследница. Разговорът беше извършен. За мен остава неразбираемо за какво, откакто към този момент е взел това решение и е имало диалог за моята промяна за какво беше належащо да не преставам да извършвам тази функционалност още 1 седмица. По-нататък си го обясних - тъй като това дете беше в действителност в риск. То в този момент е в Хамбург. Изключително задоволена съм, щастлива съм, че едно бебе с чернодробна трансплантация е добре, както и донорът - неговата майка ", добави уволненият шеф на фонда.

" На 1 септември, когато министърът ме повика в министерството, с цел да ми изиска пояснения, той ми прочете мненията на двете дирекции - инспекторат и правна, аз оспорих незабавно, дори доста остро реагирах, тъй като там имаше обвиняване в нещо, което въобще не е истина. От този миг се стартира процедура, която продължи до 8 септември, до момента в който се получи формулярът. От 1 до 8 септември клиниката в Хамбург анулира три пъти датата за трансплантация, индивидът обаче, който изиска епикриза от 14 страници, с цел да може господин министърът да си стимулира решението, бях аз. Човекът, който преведе тази епикриза, бях аз. 
Денонощно - заран, обед и вечер, телефонирах със завеждащия отделението и той с мен. И те ме уверяваха, че поддържат устойчиво положението на детето до провеждането на чернодробната трансплантация. Знам какво съм изживяла, не го поисквам на никого, по тази причина ви споделям, че съм ужасно задоволена. В понеделник, когато стана чернодробната трансплантация, аз бях извикана и уволнена. Не съм подписала заповедта за приемане. Чувствайки това съмнение, аз си нося молбата за освобождение в досието, слязох долу и я подадох, само че не тъй като съм нарушила разпоредбите, а тъй като доверието сред мен и управлението на министерството е изчерпано. До този миг нямам отговор на тази молба ", изясни доктор Троева. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР