Спайк Лий ще бъде председател на журито на тазгодишното издание

...
Спайк Лий ще бъде председател на журито на тазгодишното издание
Коментари Харесай

Спайк Лий ще бъде първият чернокож председател на журито в Кан

Спайк Лий ще бъде ръководител на журито на тазгодишното издание на фестивала в Кан. С това той ще се трансформира в първия негър човек от сферата на киното, който ще изиграе основната роля при връчването на " Златната палма ". 62-годишният режисьор поема щафетата от Алехандро Гонсалес Иняриту, който предвождаше журито през 2019 година, съобщи " Ройтерс ".

Спайк Лий е прочут с филми като " Малкълм Х " и " Треска в джунглата ". Новината идва, откакто в понеделник той подлага на критика номинациите за тазгодишните награди " Оскар ", изтъквайки, че те подценяват цветнокожите, защото в категориите за артисти е номиниран единствено един подобен. Седем от филмите на Спайк Лий са имали премиера в Кан, в това число " Черен в клана " (2018 г.), за който той получи " Оскар " за най-хубав приспособен сюжет.

" Фестивалът в Кан (освен, че е най-важният кинофестивал в света — не желая да обидя никого, само че е така) оказа най-голямо въздействие за кариерата ми като режисьор ", сподели Спайк Лий и дефинира избирането му като ръководител на журито като " най-голямата благословия ". Той означи, че за него е чест да бъде първият режисьор от афроамерикански генезис, който оглавява журито в Кан.

В формалното прессъобщение на фестивала се акцентира, че Лий слага " безконечни въпроси и тематики в актуалното кино ", а филмите му с времето са се трансформирали в " паметни ". Отбелязва се и че режисьорът съумява да въвлече феновете в разнообразни дела. Спайк Лий ще получи и почетната " Златна палма " за повсеместен принос в региона на киното.

В историята на фестивала в Кан единствено един азиатски режисьор е бил ръководител на журито. Това е Уонг Карвай. Френската актриса Изабел Аджани, чиито татко е алжирец, пък е първата персона от африкански генезис, заемала тази позиция.

73-ото издание на фестивала в Кан ще се състои от 12 до 20 май 2020 година, а филмите, които ще влязат в главната спортна стратегия, ще бъдат оповестени през април. Тогава ще станат известни и останалите членове на журито.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР