Спътниковите оператори са принудени да поемат отговорност за отломките в

...
Спътниковите оператори са принудени да поемат отговорност за отломките в
Коментари Харесай

Какво означава първата глоба за космически боклук?

Спътниковите оператори са принудени да поемат отговорност за отломките в околоземна орбита

Задава се каскада от ограничения, които ще принудят сателитните оператори да почистват отломките си (снимка: CC0 Public Domain)

Федералната комисия по връзките (FCC) на Съединени американски щати разгласи първата наложена санкция за галактически боклуци, нареждайки на американския ефирен снабдител Dish да заплати 150 000 $ за това, че не е преместил един от спътниците си в безвредна орбита. Какво значи това за света?

„ Това несъмнено е доста значим и алегоричен миг за битката с отломките “, споделя Мишел Ханлън, правист в Университета на Мисисипи. Случаят е казус в битката с галактическите боклуци, само че касае освен телевизионните снабдители. Доста други промишлености могат да са наранени, включително снабдители на метеорологични прогнози и оператори на сателитни мрежи за интернет. Сега към този момент те имат мотив да се опасяват да не опетнят репутацията си.

Въпреки че санкцията от 150 000 $ на FCC всъщност е скромна, тя въпреки всичко „ отвя “ повече от 13% от цената на акциите на Dish, намалявайки пазарната капитализация на компанията. Кой би желал да го споходи сходна орис?

Тласък на един към момента непретенциозен пазар

От различен страна ограниченията по санкциониране на оператори на сателитни мрежи могат да оказват помощ да се се вдъхне нов живот на към момента скромния пазар на услуги по комерсиално унищожаване на галактически боклуци. Глобата всъщност дефинира цена – 150 000 $ – за компании като Astroscale в Япония и ClearSpace в Швейцария, които да се стремят да дават услуги, които употребяват по-малки галактически кораби да се приближат до мъртвите спътници или ракети и да ги изтеглят назад в атмосферата.
още по темата
„ Това е в действителност забавен въпрос – какъв резултат ще има санкция от подобен мащаб върху пазара на услуги за интензивно премахване на отломките “, споделя Кристофър Нюман, правист от университета Нортумбрия в Обединеното кралство.

Зареждането на спътници също е алтернатива, което може да се развие. През 2021 година американската аерокосмическа компания Northrop Grumman зареди с гориво спътник в геостационарна орбита, с цел да удължи живота му – и това се случи за първи път.

Нюман споделя, че компаниите за премахване на галактически боклуци до момента са имали огромни усложнения да намерят клиенти, подготвени да заплащат. Но в този момент действието против Dish може да промени картината. „ Компаниите към този момент са известени, че ще носят отговорност за неспазване на лицензите “, споделя той. „ Така че това би трябвало да подтиква полемика сред двете промишлености “.

Регулации в ход

Днес в орбитата към Земята има повече от 8 000 дейни спътника, съвсем 2 000 мъртви спътника и стотици празни ракети. Управлението на тези обекти и предотвратяването на конфликти е голяма задача, която става все по-трудна, защото броят на спътниците нараства бързо. Влошаващата се обстановка значително се дължи на мега-съзвездията от стотици или хиляди спътници от компании като SpaceX и Amazon, предопределени да излъчват интернет до всяко кътче на земното кълбо.

„ Плътността на спътниците, които се движат с няколко километра в секунда, е доста висока “, споделя Саманта Лоулър, астроном от университета на Реджина в Канада. „ Ако има конфликт в орбита, можем да загубим способността да използваме ниската околоземна орбита “.

Въпреки че няма публични закони за изчистване на галактически отпадъци в която и да е страна, от ден на ден национални регулатори утвърждават спътници за изстрелване и стартират да мислят за насоки, с които да предотвратят претрупването на космоса с летящи отпадъци.

Има и още забавни аспекти в този нов сюжет, който занапред ще следим. Сега FCC има петгодишно предписание за унищожаване на спътниците от ниска земна орбита – такива на по-малко от 2000 километра над повърхността на планетата. Това би трябвало да се случва след края на тяхната задача. За спътници на по-високи орбити такова унищожаване не постоянно е допустимо.

Отговорността на фирмите

Сателитът на Dish, наименуван EchoStar-7 и изстрелян през 2002 година, беше в геостационарна орбита на към 35 000 километра над земната повърхнина. През 2012 година Dish се споразумя с FCC за проект за пренасяне на спътника с 300 километра по-високо в по този начин наречената „ гробищна орбита “. Въпреки това през 2022 година Dish разкри, че спътникът е имал гориво единствено за 122 км. издигане. Това докара до съглашение, контрактувано с FCC.

Тази детайлност, привидно незначителна, също има значимо обръщение. Това е признание за отговорността на компанията. Неспазването на съглашението и последвалата санкция от 150 000 $ удостоверява и отговорността, и сериозността на случая.

Всичко това е напълно нов стадий в историята на галактическите стратегии, където и до момента беше допустимо една компания да съди друга компания, в случай че се е стигнало до конфликт на спътниците в небето над главите ни. Подобни събития в действителност не липсват.

През 1978 година Канада реши да съди Русия за парчета, паднали върху нейна територия от спътник с нуклеарен мотор, като в последна сметка се споразумя за сума от над 2 милиона $. През 1979 година австралийският град Есперанс на смешка санкции НАСА с $400, откакто части от галактическата станция Skylab паднаха в района. През 2018 година американският стартъп Swarm Technologies беше санкциониран с 900 000 $ от FCC за изстрелване на спътници без позволение.

Има и други ограничения, които скоро можем да забележим в деяние. Възможно е да се стигне до такава степен, че в случай че една компания не си събира галактическите боклуци, тя няма да може да получи утвърждение да изстрелва спътници в продължение на няколко години, показва Ханлън „ Ако шофирате в нетрезво положение, книжката ви може да бъде отнета. Подобни ограничения може да забележим скоро и в космоса “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР