Спътникът излетя от космическия център Кенеди във Флорида с ракетата

...
Спътникът излетя от космическия център Кенеди във Флорида с ракетата
Коментари Харесай

Сателитът на "Булсатком": В Космоса след 235 млн. долара

Спътникът излетя от галактическия център " Кенеди " във Флорида с ракетата за многократна приложимост Falcon 9 на компанията на Илън Мъск SpaceX

Още по тематиката
Добре пристигнали във второто издание на галактическата конкуренция. Неин мотор не са към този момент упоритостите за международно владичество на двете нуклеарни суперсили Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, а прагматични предприемачи, които търсят облага оттатък рамките на земната атмосфера

Колонизация на Марс, галактически туризъм, интернет на всички места - кои са фирмите в новата галактическа конкуренция

Брюксел обаче дава 12 пъти повече пари на фермерите, в сравнение с космонавтите

Сателитът на " Булсатом " BulgariaSat-1 демонстрира същинските преимущества, които частната самодейност внася в галактическия бранш

Първият български частен спътник BulgariaSat-1 на " Булсатком " беше изстрелян сполучливо. BulgariaSat-1 полетя към геостационарната си орбита на 23 юни в 22.10 ч. българско време. Спътникът излетя от галактическия център " Кенеди " във Флорида с ракетата за многократна приложимост Falcon 9 на компанията на Илън Мъск SpaceX.

Това е най-големият план на български телеком - " Булсатком " дотук е вложил в спътника 235 млн. $. Като всяко огромно начинание то лиши повече от плануваното време и по-висока сума от в началото споменаваните 100 млн. евро. Сега най-големият тв снабдител в страната би трябвало да откри пазар за половината от потенциала му. Едва тогава икономическият триумф от изстрелването ще е реалност.

Пътят към Космоса

Изстрелването беше излъчено онлайн от SpaceX. Девет минути след изстрелването първата степен на ракетата Falcon 9 се завърна сполучливо на кораба платформа на SpaceX. Сателитът се отдели към 35 минути след началото на задачата от втората степен и стартира ориентиране със личните си мотори, до момента в който доближи заложената си позиция на 36 000 км над Земята в геостационарна орбита. " Сателитът сполучливо извършва плануваните маневри и разпростра слънчевите си панели по график ", се споделя в последното публично известие на " Булсатком ".

" В момента спътникът продължава пътя си към българската позиция в геостационарната орбита, което ще отнеме към 10 дни. Очакваме BulgariaSat-1 да стартира да действа към 30 дни след постигане до орбиталната позиция, които са нужни, с цел да се създадат всички проби ", сподели в неделя Максим Заяков, съсобственик в " Булсатком ", пред " Капитал ".

Сателитът беше създаден в Паоло Алто, Калифорния, като производството е дело на американската компания SSL - Space Systems/Loral. Задачата му е да обезпечава телевизионно покритие над Балканите и част от Европа. Животът му ще е 20 години, а планът се прави оценка на 235 млн. $.

" Нашите инженери са включени през цялото време в дизайна на системите, в подготовката за действието им, за контрола на спътника. Те ще тестват множеството от системите дружно с производителя SSL, след което ще поемат напълно ръководството от България в границите на потребния живот на спътника, който чакаме да бъде най-малко 15 години ", споделиха от " Булсатком ".

" В момента спътникът продължава пътя си към българската позиция в геостационарната орбита, което ще отнеме към 10 дни. " Максим Заяков, съсобственик в " Булсатком "

Фотограф:

Сателитът - метод на приложимост
Това е първият частен български спътник и вторият български сателит въобще. Преди 36 години през 1981 година е изстрелян първият и финален държавен подобен - " Интеркосмос - България - 1300 ", който не е деен доста от дълго време и се рее като галактически боклук.

" Булсатком " е най-големият снабдител на платена телевизия в страната с към 650 хиляди клиенти. Компанията ще употребява към 46% от потенциала на спътника за услугите си в България и Сърбия, а останалите 54% ще отдава чартърен. Тъй като сателитните оператори са най-големите клиенти на сходни услуги, компании от бранша към този момент се интересуват от BulgariaSat-1. Спътникът покрива цяла Европа, част от Азия и Северна Африка, само че главният му фокус ще е Югоизточна Европа. Според изпълнителния шеф на " Булсатком " Максим Заяков към този момент има интерес от компании от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други страни.

Той не изключва компанията му да има и бъдещи взаимоотношения с Министерството на защитата. В доста страни съществува практиката частните спътници да се употребяват и за военни цели. От телекома прецизират, че при реализацията на плана са получили и сериозна поддръжка от страната в лицето на Комисията за контролиране на известията.

Според Максим Заяков целият план се прави оценка на 235 млн. $, като в него влизат проектирането, производството и изстрелването на спътника. " Булсатком " взе заем от американската банка за експортно кредитиране ExIm Bank и консорциум от европейски институции, воден от Deutsche Bank, с присъединяване на Сitibank, Европейска банка за възстановяване и развитие, " Райфайзен " и KBC (Сибанк). Заяков твърди, че при удобно развиване заемът за спътника би трябвало да бъде изплатен за 10 години.

Според последния консолидиран доклад на " Булсатком " за 2016 година общо дълготрайните отговорности по банкови заеми са 136 млн. лева, а краткосрочните - 27.4 млн. лева Заради заплащанията по заемите сдружението е на дребна загуба - от 636 хиляди лева, при доходи от 156 млн. лева

Изстрелването на спътника евентуално ще отблокира и втория огромен план на компанията - за създаване на мобилна мрежа.

Частен Космос
Работата по плана " Булсатком " стартира преди 10 години. За този интервал от време галактическата компания на Илън Мъск съумява да промени разпоредбите на играта в Космоса, запазен до неотдавна единствено за страните с големи бюджети, като смъква цената на полетите и го прави едно по-достъпно място.

" Избрахме ги (SpaceX - бел. ред.) през 2006 година, когато имаха един тестов полет на една ракета Falcon 1. Те бяха при започване на развиването си. Интересното е, че бяхме по-голяма компания от тях тогава, единствено че те са в Съединени американски щати, а ние в България ", описа Максим Заяков пред " Капитал ". На финалната права излитането на спътника се забави. Той трябваше да бъде изстрелян в края на предходната година, само че имаше закъснение поради проблеми на SpaceX. На 1 септември безпилотната ракета притежател Falcon 9 се взриви на площадка в Кейп Канаверал и SpaceX спря всички планувани полети. Взривът забави последващите изстрелвания, до момента в който не се разбере повода за него. Извън този случай SpaceX обаче към този момент има зад тила си 33 сполучливи изстрелвания и приземявания на своята ракета за неведнъж прилагане Falcon 9, като до четири месеца SpaceX ще организира тествания на по-мощната версия на своята ракета, наречена Falcon Heavy, която ще е способна да изстреля транспортен съд до Луната и назад.

Заради технологиите на SpаceX и спестеното гориво интензивният живот на BulgariaSat-1 ще бъде продължен от 15 на 20 години, счита Заяков. Спътникът ще бъде ръководен напълно от България, като за задачата има две построени наземни станции край София и Велико Търново.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР