Спътник на НАСА изпрати първа снимка от ледения свят Ултима

...
Спътник на НАСА изпрати първа снимка от ледения свят Ултима
Коментари Харесай

Вижте първите снимки на от ледения свят Ултима Туле

Спътник на НАСА изпрати първа фотография от ледения свят Ултима Туле – най-отдалеченият изучаван в миналото планетарен обект. На фрагмента, изработен от апарата „ Нови хоризонти “ се вижда, че дребната планета се състои от два свързани между тях обекта. Затова планетата незабавно беше оприличена на снежен човек
Ултима Туле се намира на 6.5 милиарда километра от Земята. Преминаването на сондата около нея сложи връх за най-отдалечения обект, проучен в миналото. Предишният връх още веднъж беше владеене на „ Нови хоризонти “, когато спътникът прелетя край планетата-джудже Плутон през 2015 година, съобщи БГНЕС.
Но Ултима Туле е 1.5 милиарда километра по-далеч и се намира в район от Слънчевата система, прочут като Поясът на Кайпер - околозвезден диск, разпростиращ се оттатък планетите от Слънчевата система и сходен на Астероидния пояс.
В Пояса на Кайпер има стотици хиляди сходни на Ултима Туле планети и тяхната ледена повърхнина съвсем сигурно съдържа следи по какъв начин всичко се е зародило преди 4.6 милиарда години.
НАСА счита, че двете сфери, от които се състои Ултима Туле евентуално са се съединили още при зараждането на планетата или малко по-късно. Учените са решили да назовават по-голямата сфера Ултима, а по-малката Туле. Пропорцията сред двете е три към едно.
Ултима Туле е с размера на столицата на Съединени американски щати Вашингтон. Обектът е и доста мрачен, демонстрира информацията от сондата. Най-добре осветените му региони отразяват 13% от светлината, която попада върху тях, а най-тъмните – единствено 6%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР