Спасяването на живот в екстремна ситуация, каквото е земетресението в

...
Спасяването на живот в екстремна ситуация, каквото е земетресението в
Коментари Харесай

Професия „Спасител“: Предизвикателствата пред военните лекари на мисия

Спасяването на живот в рискова обстановка, каквото е земетресението в Турция и Сирия. Това е едно от провокациите, пред което се изправят лекарите на терен. България към този момент изпрати медици и спасители, следва да заминат и още. Сред лечебните заведения, отзовали се на апела за помощ е Военно здравна академия. Ще ви срещнем с млада лекарка психиатър, която споделя за тестването пред сътрудниците си, само че и за задачата в Мали, където ръководи екип. С нея ни среща репортерът Анелия Джамбазка.

Това е доктор Йоана Маринова. Тя е доктор специализант в клиниката по Психиатрия във Военномедицинска академия. В кариерата на доктор Маринова към този момент има една сполучлива задача в Мали. Сега нейни сътрудници от болничното заведение извършват друга задача – оказват помощ на потърпевшите от земетресението в турския град Адана.

 
Нашите екипи са извънредно готови, в подготвеност да заминат, по тази причина считам че това е безусловно естествена стъпка. Преди всичко на такива задачи, които са в областта на хирургията, анестезиологията, интензивното лекуване. Аз мисля, че това е най-адекватното и най-полезното в действителност, тъй като там хората имат потребност от това, от интензивни грижи, от хирургична интервенция на място.
л-т доктор Йоана Маринова -– клиника по Психиатрия ВМА

Тежко тестване за душeвността са задачите като тази, в която очи в очи се изправяш с нещастието на хората, изгубили непосредствен или борещи се да оцелеят.

Д-р Маринова споделя, че след сходно тестване, лекарите имат потребност от поддръжка, с цел да се оправят прочувствено.

 
Със сигурност най-пълноценният метод би бил да се приказва за това, защото ние като военни имаме една наклонност, този облик който би трябвало да поддържаме на индивида, който не демонстрира страсти, който е постоянен във всяко едно отношение. Истината е, че и ние сме хора, и ние имаме усеща и страсти и когато те са тревожещи ни, най-хубавото е да се изговорят нещата.
л-т доктор Йоана Маринова – клиника по Психиатрия ВМА

Българските военни медици вземат участие в разнообразни филантропични и мироопазващи задачи зад граница повече от век. Макар и единствено на 28 години доктор Маринова към този момент е управлявала собствен екип, по време на една от последните военни задача в Мали, сред юли и октомври 2021 година

 
Винаги беше приоритет да сме дружно, да се разбираме. Имало е и търкания, когато си 24/7 с едни хора, всеки има разнообразни желания, само че постоянно е било приоритет да се съблюдава общата цел. Да сме обединен екип и да оказваме помощ на хората. Лекаря там екипа, като се изключи че е доктор той е и старши народен представител. Но също така ние сме непрестанно разполагаем за незабавни случаи.
л-т доктор Йоана Маринова – клиника по Психиатрия ВМА

Мали се намира в Африка и е седмата по повърхност страна на континента, намиращата се в западната му част. Повече от 10 години в страната се водят спорове сред бунтовници от Ислямска страна и Ал Кайда, които пробват да вземат превъзходство над територията.

 
Обстановката е доста колоритна, тъй като от една страна имаме сериозна терористична интензивност. От една страна бунтовническите групи се бият по сред си, от друга се бият с локалното популации с цел да го приобщят, или водят битки за запаси и територии. Идеята на задачата е подготвените натовски офицери да оказват помощ на офицерите на армията на Мали да бъде малко по-подготвена с цел да се оправи с тези обстановки.
л-т доктор Йоана Маринова - клиника по Психиатрия ВМА

Въпреки ситуацията, доктор Маринова споделя, че не е имала проблеми с локалното население, и още преди да замине в никакъв случай не е мислила за страха и за това може ли да се случи нещо неприятно.

 
Когато се постановяваше да излизаме до някоя лаборатория за проби за коронавирус или проучвания, тогава неизбежно прекосяваме през града. Виждаме локалното население, те ни познават, и постоянно са се държали с нас извънредно добре. Усмихнати, приветливи. Рисковете са, постоянно нещо може да стане. Имало е случаи преди години, когато е имало обстрел на постройката. Имало е случаи когато се е налагало изключително по времето на коронавирус, медицински евакуационни ограничения. Когато има различен незабавен случай, на място би трябвало да реагираш, до момента в който дойде профилирана помощ, което в действителност е най-голямата отговорност.
л-т доктор Йоана Маринова - клиника по Психиатрия ВМА

Мисиите зад граница в конфликтни точки, изискват с групата да има и психична помощ. Именно с това доктор Маринова пособия в Мали, и споделя че би отпътувала още веднъж.

 
Човек с изключение на рецесията че е надалеч от околните, споровете с хората от колектива, в действителност най-голямата заплаха там е, че ти в действителност нямаш сигурност за живота си. Така непрекъснато си нащрек, което е тежко. В интерес на истината аз постоянно съм си избирала провокации, които са свързани с висок адреналин. Може би подобен е моят вид персона, че такива неща в действителност ме зареждат, и постоянно с една тръпка че може и още.
л-т доктор Йоана Маринова - клиника по Психиатрия ВМА

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР