Спасяването на българските евреи преди 75 години е един безпрецедентен

...
Спасяването на българските евреи преди 75 години е един безпрецедентен
Коментари Харесай

Спасяването на българските евреи - безпрецедентен акт в най-мрачните години на Европа

Спасяването на българските евреи преди 75 години е един невиждан акт. В най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши едно от най-светлите си достижения.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на еврейски организации от България и Израел, оповестиха от Президентството.

" Този знак, невиждан в историята на Европа, сплоти политици и държавници, интелектуалци, духовници и елементарни хора, да застанат в отбрана на своите съотечественици българските евреи ", съобщи още президентът.

Държавният глава акцентира, че това не е инцидентно, тъй като българските евреи постоянно са били значима и неделима част от българското общество и в челните редици на публичния живот, в изкуството, културата и науката.

" Това вечно ще остане една от най-светлите страници в нашата история, събитие, с което ние се гордеем ", добави Румен Радев.

Спасените български евреи имат значим принос в построяването на Държавата Израел, напомни още Румен Радев.

" България беше единствената дребна страна, която се опълчи против огромния нацизъм и сподели " не ". Нито една от страните в Европа и на Балканския полуостров не направи това, което направи българският народ, и като споделям български народ включвам всички - народът, свещениците, управата, дори и царят, който не подписа указа за нашето изпращане. Това беше акт, който би трябвало да се загатва, както споделих и през днешния ден на освещаването на паметника, всяка година и на всички места, с цел да се знае какво е направила България ", обявиха представители на еврейските организации.

Отправено беше и предложение спасяването на българските евреи през Втората международна война да се учи в образователните стратегии на българските учебни заведения, а българските възпитаници да посещават паметника на спасяването на еврейската общественост в град София. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР