Спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а

...
Спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а
Коментари Харесай

Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес с орден Стара планина

Спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а е въодушевяващ приемер за днешния и утрешния ден, сподели президентът Румен Радев, който удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър с медал "Стара планина " първа степен.

Отличието е за изключително огромните заслуги на Лаудър за развиването и укрепването на другарските връзки и съдействието сред международната еврейска общественост и държавните институции, гражданското общество и еврейската общественост в България, както и за забележителен принос за развиването на образованието у нас.

Един народ сподели, че даже в най-мрачните времена може да има храброст и отговорност, когато този народ е построил фундаментални полезности, уточни Радев.

Той означи, че през днешния ден се навършват 76 години от спасяването на българските евреи и добави, че в един от най-мрачните интервали на човечеството българският народ е направил този акт на безпримерна храброст, на гражданска отговорност и човещина.

Президентът уточни, че взаимните начинания на Световния еврейски конгрес и на организацията на евреите в България "Шалом " спомагат освен за повишение на нетърпимостта и опълчването на ксенофобията и дискриминирането, само че и за по-добро съдействие с българските институции за дейности против антисемитизма и речта на омразата. Радев означи, че днешното шествие, което се организира в София във връзка Деня на спасяването на българските евреи и удостояване на паметта на жертвите на Холокоста, е доказателство за това дейно съдействие - в поддръжка на толерантността и единението.

Роналд Лаудър съобщи, че за пръв път е пристигнал в България през 1997 година и това, което обича най-много тук са хората. Уважението ми беше извоювано чрез техните татковци и предци, тъй като в най-тъмните времена в европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже "не " на омразата, "не " на убийствата, "не " на антисемитизма, уточни президентът на Световния еврейски конгрес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР