Спасяването на българските евреи е вдъхновяващ пример за днешния и

...
Спасяването на българските евреи е вдъхновяващ пример за днешния и
Коментари Харесай

Президентът Радев: Спасяването на българските евреи е вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден

Спасяването на българските евреи е въодушевяващ образец за днешния и утрешния ден. Това сподели президентът Румен Радев, съобщи организация „ Фокус “. На публична гала в президентството президентът Румен Радев удостои Роналд Лаудер – президент на Световния еврейски конгрес, с медал „ Стара планина “ първа степен за изключително огромни заслуги за развиването на другарските връзки и съдействието сред международната еврейска общественост и държавните институции в България, както и за значителен принос в развиването на образованието у нас.

„ Г-н Лаудер, връченото високо държавно отличие е обективно самопризнание за усилието Ви и активността за издигане на ново равнище на връзките сред България и Световната еврейска общественост, сред българския и приятелския еврейски народ “, сподели още президентът. Радев уточни, че през днешния ден се навършват 76 години от един невиждан акт – спасяването на българските евреи. „ В един от най-мрачните интервали на човечеството българският народ извърши този акт на безпримерна храброст, гражданска отговорност и човещина, спасявайки своите евреи. На днешна дата преди 76 години бе спряно решението за депортация на нашите евреи. Това не е просто историческо събитие, а въодушевяващ образец за днешния и утрешния ден, тъй като един народ демонстрира, че даже и в най-мрачните времена може да има храброст и отговорност, когато е построил фундаментални полезности в продължение на повече от 1000 години. И ние се гордеем с това, което свършихме, и изключително благодаря, че Вашата организация спомага този образец да придобие международна известност “, сподели още той.

Президентът уточни, че премията е и самопризнание за приноса на Роланд Лаудер за укрепването и развиването на българската еврейска общественост и за подкрепяне на образованието. „ Съвместните начинания на Световния еврейско конгрес и на Организацията на евреите в България „ Шалом “ спомагат освен за повишение на нетърпимостта и опълчването на ксенофобията и дискриминирането, само че и за по-добро съдействие с българските институции за дейности против антисемитизма и речта на омразата. И през днешния ден шествието, което беше проведено, е доказателство за това. Убеден съм, че нашите старания ще продължат и отсега нататък “, съобщи Радев. Държавният глава напомни, че през ноември предходната година беше подписан Меморандум за съгласие сред българското държавно управление, Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България „ Шалом “.

„ Това ни дава убеденост, че ще бъдем още поефективни в координацията, взаимоотношението, обмяната на информация и на ефикасни практики за протиовстоене на насилието и омразата. Уверен съм, че нашето съдействие ще продължава и отсега нататък в името на международния мир и разцвет “, сподели още Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР