Спасителният кораб Aquarius с над 600 бежанци на борда акостира

...
Спасителният кораб Aquarius с над 600 бежанци на борда акостира
Коментари Харесай

Испания прие Aquarius, но какво ще стане с другите бежанци?

Спасителният транспортен съд Aquarius с над 600 бежанци на борда дебаркира на испанския бряг на 17 юни. Сега бежанците могат да изискат леговище в Испания и Франция. Но спорът сред европейските страни по отношение на най-популярния маршрут не свършва дотук. В топлия сезон през Средиземно море ще тръгнат още кораби с мигранти, които Рим към този момент отхвърля да одобри.
Испанските обществени мрежи се извършиха със фотоси на бежанците. Пътниците на Aquarius изкараха седмица и половина в намерено море.
Aquarius е някогашен немски рибарски транспортен съд, предопределен за защита, който към този момент няколко години неправителствената организация SOS Mediterranee е наела. На борда му правозащитниците нееднократно са пренасочвали мигранти от Африка и Сирия, бедстващи в Средиземно море, в Европа. Този път корабът потегли от Либия към Италия, само че италианското държавно управление отхвърли да допусне мигрантите в страната и на 12 юни затвори пристанищата си за плавателни съдове с бежанци.
След като Испания изяви предпочитание да одобри бежанците, корабът мина четири пъти повече път от в началото планувания маршрут.
" Сутринта валеше дъжд, палубата и стълбите са мокри и хлъзгави. Хората най-често лежат на земята – бременни дами, кърмачки, бебета, дребни деца, пациенти с изгаряния и такива, които сме съумели да извадим от водата. " Това споделя координаторът от " Лекари без граници " Алойс Вимар за съветското издание " Коммерсант ".
През 2016 година медиите оповестиха, че Aquarius може да побере 500 души, само че този път на борда му имаше 629 бежанци. Това са хора от 26 страни – Алжир, Либия, Мароко, Нигерия, Сенегал, Южен Судан, а също и от Афганистан, Пакистан и Бангладеш.
В Twitter профила на " Лекари без граници " са събрани историите на някои от пасажерите: жена от Сиера Леоне, избягала с дъщерите си от опасност за женско обрязване, сблъскали се с принуждение и иго в Либия, с апетит в Сахара... За да пренасочи мигрантите от крайбрежията на Италия в Испания, италианската брегова защита предала на борда вода, продоволствия и играчки за децата, а по този начин също и осигурила два спомагателни кораба Dattilo и Orione. Няколкостотин служители на реда съпровождали плавателните съдове.
На крайбрежията на Валенсия мигрантите били посрещнати от чиновници на Червения кръст в Испания, полиция, адвокати и доброволци. След направени медицински прегледи над 200 души са били приети в болница. За множеството, пристигнали във Валенсия, дългият път от Африка завършва след медицинския обзор и оформянето на нужните документи. Те ще бъдат настанени във краткотрайни лагери за бежанци, а след това – в непрекъснати. Но не всички ще получат леговище, предизвестяват от Европа. На избавените им следва да преминат инспекция за сигурност и да подадат молба за леговище или жителство, в случай че имат право на това.
Част от мигрантите ще се насочат към Франция, която се съгласи да прегледа обособени поръчки за приемане на леговище. По данни на испанските медии, заявките за прекосяване във Франция подават основно жители на Алжир и Мароко. Представител на френското държавно управление съобщи, че към този момент не може да се ангажира с точния брой на мигрантите, които страната ще одобри.
Макар историята с Aquarius да завърши, европейските страни не стигнаха до компромис по въпроса с мигрантите. Редица видни политици и публични деятели, в това число и папа Франциск, приканиха да се помни, на първо място, за човешките идеали. Само от началото на годината в Средиземно море потънаха повече от 5000 души и да оставяш без помощ нови, жадуващи за по-добър живот, не е хуманно.
От друга страна, съгласно социологически изследвания, решението на италианските управляващи да не одобряват бежанците е подкрепено от 80% от италианците. По данни на Eurostat броят на потърсили леговище в Европейски Съюз се е нараснал от половин милион през 2014 година до 1,2 милиона през 2015-2016 година. През 2017 година техният брой е намалял до 650 хиляди души.
Около 20% от молбите за леговище са към Италия, съвсем една трета към Германия и една десета част към Гърция. Останалите 25 страни от Европейски Съюз са подготвени да одобряват по-малък брой бежанци. От началото на 2018 година Италия е приела 40% от мигрантите, тръгнали към Европа през Средиземно море, Гърция към 35%, а Испания – 25%.
В тези условия Рим изрази възмущението си от упреците по негов адрес. Като изрази признателност към испанските управляващи, вътрешният министър на Италия Матео Салвини добави, че би бил още по–благодарен, в случай че Испания одобри 66 629 мигранти – толкоз, колкото Италия е приела през миналата година.
Предстои Италия да показа свои лични оферти за радикална смяна на Дъблинското съглашение за банкет на мигранти. Основата му е, че в границите на Европейски Съюз регистриран за пръв път в дадена страна-членка кандидат-бежанец може да бъде върнат назад в нея от друга страна-членка, в която претендентът отива и желае да получи статут.
Междувременно Матео Салвини предизвести, че край крайбрежията на Либия има още два кораба с бежанци и Италия предизвестява авансово, че няма да ги одобри. А " Лекари без граници " и други правозащитници не престават да избавят живота, а Aquarius скоро ще отплава за нови пасажери.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР