Спасителният екип от шестима души - шерпи и спасители, който

...
Спасителният екип от шестима души - шерпи и спасители, който
Коментари Харесай

Спряха издирването на Боян Петров

Спасителният екип от шестима души - шерпи и спасители, който и тази заран потегли да търси алпиниста Боян Петров, се е върнал, без да доближи даже Лагер 1 поради неприятното време. Това съобщи пред "Дневник " Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

Вчера избавителната акция доближи Лагер 1 на 6400 метра и не откри там Петров. Планът за през днешния ден беше да се върви и към Лагер 2, в случай че изискванията разрешават. Силният вятър обаче е върнал участниците в акцията още веднъж в базовия лагер.

Планът за на следващия ден е "възможно най-вече хора " да тръгнат още веднъж нагоре в търсене на Боян Петров, с който няма връзка от 3 май. Деян Петков описа, че всички в базовия лагер са оповестили, че желаят да вземат участие в акцията - както шерпи, по този начин и алпинисти. Освен това прогнозата за на следващия ден заран е за хубаво време.

Петков заяви и че има най-малко 2 хеликоптера на Непал, които при положително време и позволение от страна на Китай са подготвени да излетят на избавителна задача. Използването на машина от Непал се постанова, защото тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да извършва задачи на височина над 5000 метра. Катманду има вертолети, които могат да се повдигнат на по-голяма височина, само че е нужно разрешението на Китай, с цел да могат да навлязат на територията на Тибет.

Екипът на Боян Петров към момента не е осведомен дали китайските управляващи са дали позволение непалски вертолет да лети над алпинисткия маршрут, с цел да помогне в търсенето на Боян Петров. По-рано денем от думите на външния министър Екатерина Захариева в Министерския съвет се разбра, че тази заран е пожелан от Непал хеликоптер, който да може да извършва задачи на височина над 6000 метра. Тя посочи, че е получено увещание от китайските управляващи, че разрешат политане при подобаващи метеорологични условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР