Спасителният екип от шерпи планира утре да изкачи осемхилядника, макар

...
Спасителният екип от шерпи планира утре да изкачи осемхилядника, макар
Коментари Харесай

Вечерни новини: Най-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Спасителният екип от шерпи възнамерява на следващия ден да изкачи осемхилядника, въпреки и възможностите за оцеляване на Петров на тази височина да са минимални.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: Политиците против хазарта, Италия против Европейски Съюз, Ким и Тръмп се срещат в Сингапур

И още: Малайзия ще има най-възрастния министър председател в света, SpaceX ще изстреля " пътническата " си ракета, Израел и Иран още веднъж разменят ракетни удари в Сирия
10 май 2018
Вечерни вести: Европейски Съюз ще се бори за иранската договорка, делото КТБ стартира всъщност

И още: Все още няма вести за алпиниста Боян Петров, Северна Корея освободи трима американски пандизчии, Uber и НАСА ще работят по план за " летящи таксита "
9 май 2018 За България миналият уикенд мина под знака търсенето на именития планинар Боян Петров, липсващ при опит за нанагорнище на хималайския връх Шиша Пангма. За жал досега новините не са обнадеждаващи, защото ориста на българския катерач е незнайна към този момент 10-ти ден. Въпреки апелите на брачната половинка му Радослава Ненова да не се поемат непотребни опасности, избавителният екип от шерпи възнамерява на следващия ден да изкачи осемхилядника, въпреки и възможностите за оцеляване на Петров на тази височина да са минимални.

В интернационален проект преобладаваха новините с близкоизточен произход. В събота войник на така наречен " Ислямска страна " бе убит от полицията в Париж, откакто умъртви с нож един човек и рани други четирима. Същият ден пък стана ясно, че армията на Израел, откакто предходната седмица нанесе масирани удари по ирански бойни елементи в Сирия, в този момент е утроила военното си наличие по линията Газа и е унищожила с удари от въздуха под земята тунел на групировката " Хамаз ", служител за инфилтриране на ислямски бойци през границата.

И една добра новина: след едно отсрочване и един преустановен старт заради съображения за сигурност, частната галактическа компания SpaceX най-сетне безпроблемно изстреля и приземи своята най-нова ракета за многократна приложимост Falcon 9 Block 5 в нощта на петък против събота. Това ще не просто първата орбитална система, която ще може да се употребява до 100 пъти и единствено с 24 часа интервал сред два полета, а ракетата, която скоро би трябвало да върне Съединени американски щати в борбата за пилотираните галактически полети.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА
Кои вести от събота и неделя си заслужава да се знаят

Продължава търсенето на алпиниста Боян Петров

Търсенето на Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите ще продължи, само че най-вероятно ще бъде концентрирано в региона от третия лагер надолу. Това се схваща от фейсбук-пост на брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова, която написа, че не желае търсенето да заплашва живота на на хората от издирвателните екипи. " Вчера в доста сложен за мен диалог взех решение да не се изкачва върхът през днешния ден. От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се желае да не изгубвам вяра - за мен живота и оцеляването на всички участници в избавителната акция е доста значим и въпреки да ми е доста мъчно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи ", оповестява тя.

В събота Петров не бе открит и във втория и третия лагер под Шиша Пангма. Въпреки апелът на Ненова да не се рискува ненужно, избавителният екип от шерпи счита да се изкачи и до самия връх в търсене на българския планинар. Планирано е това да стане в понеделник, 14 май. За последно образен контакт с Боян Петров е имало на 3 май, когато той е забелязан да нападна осемхилядника.

В събота в търсенето се включиха и два хеликоптера, които сутринта направиха обход към върха, само че не съумяха да излетят повторно поради мощен вятър. В неделя вертолетите бяха в режим на изчакване с подготвеност при потребност да излетят, само че не са получили сигнал от челната група шерпи, с които връзката е била затруднена. В акцията по издирването на алпиниста вземат участие над 100 души.

Правителството желае повдигане на мораториума върху градеж на АЕЦ " Белене "

Правителството ще внесе предложение в Народното събрание за повдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ " Белене ", заяви министър председателят Бойко Борисов в Стара Загора. Отпадането на възбраната е належащо, с цел да стартират диалози с Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), която разгласи, че има интерес към плана. Това би трябвало да стане преди срещата на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която ще се организира през юли в София, прецизираха от пресцентъра на Министерски съвет.

През седмицата представители на CNNC оповестиха, че са заинтересувани от построяването на централата. Първоначален интерес китайската компания съобщи с писмо през февруари. В случай че планът бъде размразен обаче, бъдещият стратегически вложител ще бъде определен посредством конкурс, настояват от Министерски съвет. Позицията на държавното управление е, че няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по плана или сключвани дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия.

Чеченец от ИДИЛ бе погубен след атентат в Париж

Нападателят е обезвреден от френската полиция 9 мин. след приемане на сигнала за офанзивата.

Фотограф: Reuters Tv
Главният обвинен за офанзивата в центъра на френската столица Париж събота вечерта е роден през 1997 година жител на Чечня, оповестяват източници, близки до следствието, представени от BBC. Нападателят умъртви 29-годишен мъж и рани четирима други в региона на Парижката опера, преди да бъде убит от полицията. Атаката беше осъществена към 21 часа локално време в събота. Според очевидци по време на нападението той е крещял " Аллах Акбар ".

Френската полиция е пристигнала на мястото на случая за 5 мин. и 4 мин. по-късно го застреляла, откакто първо се е опитал да го обезврежда с замайващ револвер, само че е била принудена да открие огън, откакто чеченецът нападнал и тях с крясъци " Ще ви убия! ". Отговорност за офанзивата е поела терористичната организация ИДИЛ.

Лукарски сдава водачеството в Съюз на демократичните сили

Божидар Лукарски няма да се кандидатира за ръководител на Съюз на демократичните сили на изключителната национална конференция на партията, която ще се организира на 7 юли. Това заяви той след съвещанието на Националния съвет на синята партия, което се организира в събота в София. Като мотив за решението си Лукарски уточни нуждата от " ободряване " на председателския пост. Той и управлението на Съюз на демократичните сили ще извършват функционалностите си до провеждането на форума.

До тази развръзка се стигна откакто опозицията на Лукарски в Съюз на демократичните сили, която изиска оставката му, се отхвърли да организира съвещание на Националния съвет на партията в Пловдив тази събота. Присъствали на днешното съвещание настояват, че пред разширеното управление вътре в залата Лукарски не е декларирал желанието си да не се кандидатира за лидерския пост на конференцията, а изненадващо е направил това пред медиите. Според източници от " Раковски " 134 той взел решението си след обиколка на локалните структури на партията през последните седмици, при която се уверил, че деятелите на Съюз на демократичните сили желаят смяна на политиката и на водача на партията.

Израел струпва войски край линията Газа

Израелската войска е нараснала три пъти военното си наличие в региона на линията Газа. Към разположената там една военна бригада през последните дни са се включили още две. В събота армията е затворила главния граничен пункт, ден откакто няколко десетки палестински стачкуващи са проникнали на израелска територия и са провокирали серия пожари в региона на терминал Керем Шалом.

Израелската войска също по този начин е нанесла в събота въздушни удари по под земята тунел, прокопан под границата от бойци на групировката " Хамаз " и служител за навлизане на ислямски бойци на територията на еврейската страна.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА
Някои от по-важните събитията, които ще следим в идващите дни.

Пикът на българското председателство Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която е самобитният връх в българската стратегия отпред на Европейски Съюз, ще се организира на 17 май. За нея ще дойдат (почти) всички ръководители на 27-те страни. Испанският министър председател избра да отсъства и ще дойде ден по-рано поради непризнаването на Косово. 6-те страни от Западните Балкани също ще участват на срещата в София. От срещата не се чакат разтърсващи вести. Европейска комисия към този момент даде пътната карта за страните, в която е написано по кое време Македония и Албания ще стартират договаряния. Идеята по-скоро е да се насочи общ сигнал, че регионът не е пропуснат и за него има място в съюза, въпреки и не изключително скоро (най-ранната оптимистична дата е 2025).

Имайте поради, че в дните преди и след срещата трафикът в София ще е ужасяващ, защото евентуално част от центъра и пътя от и до летището ще бъде затварян от време на време.
Излизат макроикономическите индикатори на България за първото тримесечие Във вторник ще бъдат оповестени експресните оценки за българската стопанска система, пазара на труда и инфлацията през първото тримесечие на 2018 година В същия ден излизат и данните за всички страни от Европейски Съюз. В понеделник пък излизат данни и за междинната работна заплата в страната през същия интервал. Нагласите на специалисти са за продължаващ напредък и през тази година, което би означавало нарастване на брутния вътрешен артикул от над 3.5% през първото тримесечие. От друга страна, предварителни данни демонстрират, че стопанската система на Европа забавя скоростта по отношение на последните месеци на 2017 година Националната статистика ще покаже накъде се движи Брутният вътрешен продукт, какво се случва на пазара на труда и не престават ли да порастват възнагражденията в страната.
Защо е значимо? Данните са първата моментна фотография за това накъде върви стопанската система през тази година и кои са моторите на растежа. Част от прогнозите залагат растежът да доближи своя пик през 2018 година, до момента в който други чакат по-умерен напредък, поради спорните предварителни данни за развиването на еврозоната.

Висш енергиен конгрес в столицата

Среща на ръководителите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от Европейски Съюз ще се организира в София на 14 май. Участниците ще бъдат приветствани от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Форумът е в границите на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, Основните тематики на срещата са три - " Енергийна инфраструктура и сигурност на доставките ", " Преходът към чиста сила в Европа " и " Пазарна интеграция на устойчивите енергийни източници ".

Италия е стъпка по-близо до държавно управление

Два месеца след изборите в Италия популисткото Движение " Пет звезди " и радикалната " Северна лига " най-сетне оповестиха, че са постигнали прогрес в договарянията. В общо изказване водачите на партиите Луиджи ди Майо и Матео Салвини споделиха, че са по-близо до сформиране на държавно управление и установяване на претендент за министър-председателския пост.

Това се случва малко откакто президентът Серджо Матела предложи да избере " нетурално държавно управление ", което да ръководи до провеждането на нови избори. И ди Майо, и Салвини към този момент наподобяват подготвени да сложат завършек на политическия блокаж, в който се намира страната от изборите насам.

Голямата английска кралска женитба
Предстоящата кралската женитба на принц Хари и Меган Маркъл беше пресъздадена даже посредством LEGO конструктор, отдаден на Удзорския замък.

Фотограф: Peter Nicholls
Едно от топ светските събития на годината следва идната седмица - кралската женитба на принц Хари и Меган Маркъл на 19 май. Те ще се венчаят в параклиса " Сейнт Джордж " в замъка Уиндзор. На церемонията се чака да участват близо 800 посетители - много по-скромно в съпоставяне със сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година

Медиите на Острова към този момент преливат от неспокойствие във връзка идната световна демонстрация, както и (голяма част от) читателите им. Специалните служби на Англия пък са оповестили по този мотив по-високо равнище на терористична опасност.

OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Къмпинг
12 – 13.05
Най-новите модели кемпери и каравани, палатки и изцяло къмпинг съоръжение, аксесоари за пътешестване, туристически дестинации и места за отмора, диалози с специалисти и експерти - на " Къмпинг и караванинг експо ". Паркингът на " Метро 1 ", бул. " Цариградско шосе ", вход свободен.

На по пиво
14 – 20.05
Някои от най-популярните питейни заведения, клубове и заведения за хранене в столицата се сплотяват в World Class Cocktail Week - 7-дневно събитие, отдадено на първокачествените напитки. София става хазаин на международни бар звезди и кани посетителите да опитат непредвидени тълкования на световноизвестни класики, да научат всичко за едно от най-модерните малцови уискита и други Вижте всички местоположения и случки в Фейсбук на World Class.

Комуникация
15.05

Интересна лекция на самостоятелния медиен откривател и съветник Томас Щокле - " Комуникация и доверие в ерата на обществените мрежи (случаят с Фейсбук и изтеклите данни към Cambridge Analytica) ". В зала 13 на ФЖМК в Софийския университет.

Опера
16.05

Най-популярният баритон в Съединени американски щати и звезда на " Метрополитън опера " - Томас Хемпсън, идва за концерт със Софийската филхармония и диригент Павел Балев. В програмата му са арии от опери, оперети и мюзикъли от Моцарт, Гуно, Верди, Лехар, Бърнстейн и други В зала " България ", билети на касата на залата и в мрежата на Eventim: 50 – 80 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР