Спасителните служби са открили 28 тела на загинали след разрушаването

...
Спасителните служби са открили 28 тела на загинали след разрушаването
Коментари Харесай

Сред скъсването на язовирна стена в Лаос: Десетки тела изплуваха

Спасителните служби са разкрили 28 тела на починали след разрушаването на язовирна стена в провинция Атапу, Югоизточен Лаос, съобщи ТАСС, като се базира на Виетнамската осведомителна организация.

Стотици хора остават в неопределеност. Стената на язовира, който се намира близо до границата с Виетнам, се разрушила нощес и излелите се пет милиарда кубически метра вода наводнили шест села и унищожили над 1000 къщи, предадоха международните организации, базирайки се на лаоската държавна информационна организация КПЛ. Без дом са останали над 6600 души. Властите са доставили лодки, с цел да оказват помощ за изтегляне на хората.

Висши държавни представители са се отправили към мястото на бедствието. Причината за сриването към този момент е незнайна. Според строителната компания допустимо е повода да е в продължителните дъждове, след които в язовира са се събрали обилни количества вода, отбелязва Франс прес.

Южнокорейската организация Йонхап съобщи, че една от участващите в строителството южнокорейски компании е изпратила в Лаос своя президент и образувала в Сеул екип за незабавни дейности. Компанията се пробва да откри дали язовирът е препълнен или язовирната стена се е скъсала, показва Асошиейтед прес. Според Йонхап, която цитира неназован представител на същата компания, количеството на преваляванията в региона е били три пъти повече от нормалното и един от петте помощни язовири е препълнен.

Властите са потърсили подпомагане от държавни служби, полицията и военните, от бизнеса и жителите за обезпечаване на хранителни артикули, питейна вода и медикаменти
В Лаос, който изнася главната част от създадената водноелектрическа сила в прилежащите страни, и основно в Тайланд, се строят няколко десетки язовира.

От години природозащитни организация показват безпокойствие от амбициозните водноелектрически планове на Лаос. Те се тревожат най-много за отражението, което ще имат върху река Меконг, освен за флората и фауната, само че и за селското население и локалната стопанска система, които зависят от реката, цитираха от Българска телеграфна агенция.

Язовирът и Водноелектрическа централа Ксе Пиан-Ксе Намной се строи от смесена компания, включваща южнокорейски, тайландски и лаоски компании. По график той трябвало да бъдат открит тази година. За момента не е ясно дали към този момент е бил в употреба, отбелязва Асошиейтед прес. Според Агенция Франс Прес, която цитира уеб страницата на строителния консорциум, централата с мощ 419 мегавата на язовира се очаквало да проработи от 2019 година

Съоръжението коства над един милиард $ и се строи от 2013 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР