Спасителни екипи се опитват да спасят хиляди жители на Флорида,

...
Спасителни екипи се опитват да спасят хиляди жители на Флорида,
Коментари Харесай

Флорида е във воден капан след урагана. Иън се отправи към Южна Каролина

Спасителни екипи се пробват да спасят хиляди поданици на Флорида, блокирани от наводнението, което урганът Иън провокира. Той мина в Атлантическия океан и се насочи към Южна Каролина, осведоми Associated Press.

Часове откакто отслабна до тропическа стихия, до момента в който пресичаше полуостров Флорида, Иън възвърна силата на вихър над Атлантика тази нощ. Националният център за ураганите предвижда, че ще удари Южна Каролина като вихър от категория 1 през днешния ден, като ветровете ще се ускорят до 129 км/ч.

Стихията, която удари Флорида, е избрана като една от най-силните стихии, удряли в миналото Съединени американски щати. Ураганът наводни домове и на двата бряга на щата, отряза единствения пътен достъп до бариерен остров, унищожи исторически крайбрежен пристан и спря електричеството на 2,67 милиона домове и компании във Флорида - съвсем една четвърт от клиентите на комунални услуги.

Потвърдена е гибелта на четирима души, измежду които са двама поданици на мощно засегнатия остров Санибел по западното крайбрежие на полуострова, посочи градският шеф на Санибел Дана Соуза. Ураганът, който мина през Куба във вторник, лиши живота на трима души.

В региона на Форт Майерс от къщите са останали единствено раздробени парчета. Бизнесите наоколо до плажа бяха изцяло разрушени. Счупени докове се носят под странни ъгли до струпани една върху друга лодки. „ Не знам по какъв начин някой може да е оживял там “, споделя Уилям Гудисън, наблюдавайки останките на парк за 60 каравани във Форт Майерс Бийч, където е живял 11 години.

Губернаторът на Флорида Рон Де Сантис заяви, че до момента са осъществени минимум 700 избавителни интервенции, най-вече по въздух, с присъединяване на бреговата защита на Съединени американски щати, Националната армия и градските екипи за търсене и избавяне.

След като напусна Флорида като тропическа стихия в четвъртък и навлезе в Атлантическия океан на север от нос Канаверал, Иън още веднъж се трансформира в вихър с ветрове от 120 км/ч. Издадено бе предизвестие за крайбрежието на Южна Каролина и разширено до нос Фиър на югоизточното крайбрежие на Северна Каролина.

Войските на Националната армия са позиционирани в Южна Каролина, с цел да оказват помощ за справяне с следствията, в това число за избавителни интервенции по вода. В четвъртък следобяд непрекъснат поток от транспортни средства напусна Чарлстън, 350-годишен град.

Шерифите в югозападна Флорида свидетелстват за хиляди позвънявания на 911 за наводнени домове и бедстващи хора. Бреговата защита на Съединени американски щати стартира избавителни дейности часове преди разсъмване на бариерни острови покрай мястото, където Иън удари, удостовери губернаторът Де Сантис. Повече от 800 федерални градски служители на реда и спасители са в региона.

В региона на Орландо пожарникарите от Ориндж Каунти използваха лодки, с цел да доближат до хора в наводнен квартал. Пациенти от старешки дом бяха пренесени на носилки през наводненията до рейс.

Иън връхлетя Флорида с ветрове със скорост 241 км/ч, които го подреждат като петия най-силен вихър, удрял в миналото Съединени американски щати. Учените предизвестяват, че това ни чака в бъдеще – по-силни и влажни урагани. „ Ще бъдем очевидци на повече стихии като Иън ”, предизвести Кери Емануел, академик от MIT.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР