Спасителни екипи използват багери в издирването на хора под останките

...
Спасителни екипи използват багери в издирването на хора под останките
Коментари Харесай

Най-малко деветима са загиналите в силното земетресение в Албания, но има изчезнали

Спасителни екипи употребяват багери в издирването на хора под останките на рухнали здания след мощното земетресение, което раздруса рано през днешния ден Албания, отнемайки живота на минимум девет души, осведоми Асошиейтед прес. Над 600 са ранените.

Земетресението с магнитуд 6,4 бе усетено в южните елементи на Балканите рано през днешния ден и бе последвано от многочислени вторични земетресения. В Босна и Херцеговина бе регистриран различен трус с прелиминарен магнитуд от 5,4 югоизточно от столицата Сараево. Към момента няма информация за потърпевши и вреди от труса в Босна.

Албанският министър председател Еди Рама съобщи, че страната претърпява трагичен миг, в който би трябвало да резервира успокоение и да прояви взаимност, и благодари на страните, предложили помощ. По думите му прилежащите страни, Европейският съюз и Съединени американски щати са предложили поддръжка на Албания.

Трусът е съборил минимум три здания, до момента в който хората вътре са спали. Спасителните екипи поставят старания да извадят жители, останали под руините. Все още няма информация за броя на изчезналите.

Американският Геофизичен институт заяви, че трусът в Албания е бил с магнитуд 6,4 и е станал на 20 км дълбочина, с епицентър 30 км северозападно от Тирана.

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил на дълбочина 10 км и с епицентър 34 км северозападно от столицата.

Земетресението бе последвано от многочислени вторични земетресения, в това число три с магнитуд сред 5,1 и 5,4.

Албански малките екрани излъчиха картина от спасяването на момче от рухнала постройка, откакто екскаватор в профил счупена бетонна плоча, а локални поданици изтеглиха смазаните пръти от армировката.

Министърът на опазването на здравето Огерта Манастирлиу заяви, че над 600 души са потърсили здравна помощ след труса, съобщи ТАСС. "Над 600 души са получили здравна помощ в лечебни заведения в Тирана, Дуръс, Круя и Лежа ", съобщи министърката, представена от в. "Коха йоне ". В избавителните служби са получени и над 500 позвънявания с молба за помощ.

Президентът на Албания Илир Мета е разговарял с европейския комисар за филантропичната помощ и ръководството при рецесии Христос Стилианидис, който е съобщил, че Европейски Съюз е подготвен да окаже помощ на албанските управляващи.

Земетресението бе усетено по адриатическото крайбрежие, както и в прилежащите Косово, Черна гора, Гърция, южните елементи на Сърбия, Северна Македония и България.
Много страни, измежду които Франция, Гърция, Италия, Германия, Сърбия, Черна гора, България, Северна Македония и Турция показаха подготвеност да окажат помощ на Албания, осведоми ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР