Спасителната акция по издирването на пилота на бойния самолет майор

...
Спасителната акция по издирването на пилота на бойния самолет майор
Коментари Харесай

Стефан Янев: Надеждите за намирането на майор Терзиев не са големи

Спасителната акция по издирването на водача на бойния аероплан майор Валентин Терзиев продължава. Към момента са открити движимости и материали, които ще бъдат обследвани. Надеждите за намирането на майор Терзиев обаче не са огромни. Това стана ясно на брифинг на служебния премиер Стефан Янев във връзка случая с бойния аероплан Миг-29 по време на тактическото обучение с бойни стрелби " Шабла - 21 ". 

" В момента избавителните и издирвателните интервенции не престават. За страдание, поради времето, което е минало от часа на случая и всички налични данни във връзка с температурата на водата, течение и без значение какъв брой е здрав индивидът, очакванията за намирането на нашия водач, на нашия боец, майор Терзиев не са огромни. Предполагам, че до края на деня ще бъде взето решение по какъв начин ще продължи този вид интервенция ", заявиа служебният министър председател.

По думите му, са открити са движимости и материали, които ще бъдат изследвани. Той посочи, че 2 работни групи работят взаимно, тъй че да бъдат установени всички елементи, довели до този случай.

" За страдание, черната кутия не е открита. Затова интервенцията ще продължи и на следващия ден, и в идващите дни със профилирани водолазни групи, защото едно от местата, където се допуска, че са останките на самолета, са на дълбочина от 70 метра ", сподели още Янев. 

Премиерът посочи, че учението  " Шабла - 21 " е прекъснато. Той добави, че по време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. " Това е една общоприета процедура. Летящата цел се е отворила и за жалост нещо се е объркало и машината е тръгнала с по-висока отвесна скорост да пада. Това е наложило спомагателна маневра от страна на майор Терзиев и при осъществяване на маневрата той е поразил задачата, което е снимано от другия аероплан. След това връзката е прекъсната ", сподели още Стефан Янев. 

На въпрос какво е техническото положение на самолета, който е управлявал майор Валентин Терзиев, служебният министър председател посочи, че то е било положително, защото преди полета на майор Терзиев е имал различен, със сходна задача и осъществяване. По думите му майор Терзиев е водач първи клас, отличен и квалифициран, до момента не е имал никакви забележки и несъблюдение на задания.

" В изискванията, в които работим знаете, че сме подлагали на критика отношението към армията и в частност Военно въздушните сили. Нашите водачи по ред аргументи и с години недофинансиране летят на един хигиеничен най-малко. Това не е загадка, коментирали сме го доста пъти. Надявам се да не е това повода. Проверките не престават и в никакъв случай не са преставали да се вършат – както на летателната подготовка, по този начин и на техническото положение. От това, което знам - хората, експертите, работят при свръх опциите си ", допълни премиерът. 

Относно инспекцията на техниката командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че това е непрекъснат развой и не се прави от време на време. " Преминава през разнообразни стадии. Подготовка за полет, следполетна подготовка, подготовки, които се извършват на избрани интервали с друга дълбочина. Това е доста изчерпателен развой, управлява се на доста равнища и от разнообразни хора. Техниката е доста комплицирана, процедурите са доста и всеки човек би трябвало да е следен в дейностите си от различен. По този метод минимизираме шанса човешка неточност да бъде причина за нередовност ", изясни ген.-майор Петров.

Министърът на защитата Георги Панайотов добави, че майор Валентин Терзиев има опит в нощни полети. " Жизненият цикъл на тези МиГ-ове е до 2030 година ", уточни Панайотов.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов разгласи, че учението е прекъснато. " Спряна е плановата летателна активност в българската войска с изключение осъществяване на специфични задания, в случай че се наложи. Военноморските сили не престават интервенцията по издирването на самолета и в същото време интервенцията по търсене и избавяне, до момента в който не загубим последна вяра. Всички вероятни средства на Военноморски сили са в региона. Във връзка съм с началниците на защитата на прилежащите страни. Когато локализираме и уточним на каква дълбочина са останките на самолета, да планираме и проведем издирвателна интервенция ", разяснява адмирал Ефтимов. По думите му Военноморски сили не разполагат с такава техника, само че компаниите от сектора разполагат. " На дълбочина до 100 м можем да изкараме останките на самолета ", посочи още той.

Припомняме, че пилот на аероплан " МиГ-29 " изчезна тази нощ при случай по време на тактическото обучение с бойни стрелби " Шабла - 21 ". Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на служба шеф на щаб на ескадрила. Военноморските сили организират интервенцията по търсене и избавяне на водача с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея вземат участие два вертолета " Пантер " от авиобаза " Чайка ", две корвети - " Решителни " и " Бодри ", минен ловджия " Цибър ", водолазен катер " Никола Фурнаджиев " и катер на Главна дирекция " Гранична полиция ". Военнослужещите от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби правят издирвателната интервенция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР