Спасителната акция по издирването на изчезналия преди 6 дни алпинист

...
Спасителната акция по издирването на изчезналия преди 6 дни алпинист
Коментари Харесай

Засега търсенето на Боян Петров е прекратено

Спасителната акция по издирването на изчезналия преди 6 дни планинар Боян Петров е прекъсната поради неприятното време под хималайския връх Шиша Пангма. Това оповестиха от екипа на Петров.
Очаква се на следващия ден метеорологичните условия да са по-добри и тогава акцията да бъде възобновена. По проект към избавителния екип от шестима души би трябвало да се причисли и хеликоптер , който да огледа местността. Засега обаче към момента Китай не е дал позволение за нахлуване на непалската машина във въздушното пространство на страната. По дипломатически път българското държавно управление се пробва да окаже напън и да издейства включването на хеликоптера в избавителната интервенция.
Мингма Шерпа - един от най-хубавите катерачи в света, е декларирал подготвеност да се качи на борда на вертолета. Очакват се и сателитни фотоси, които могат да дадат възможна информация за местонахождението на Боян Петров.
Поне 2 хеликоптера на Непал при положително време и позволение от страна на Китай са подготвени да излетят на избавителна задача.
Използването на машина от Непал се постанова, защото тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да извършва задачи на височина над 5000 м.
Трети ден няма диря от българския планинар. За последно той е бил забелязан на 3 май да нападна върха. В следствие палатката му беше открита в най-високия лагер по пътя към Шиша Пангма - лагер 3. Надеждите са, че българинът може да е стигнал до по-ниските лагери 1 и 2 и да чака помощ там. Спасителите стигнаха през вчерашния ден до лагер 1, само че не откриха Петров там.
Днес екипът трябваше да го търси в лагер 2, само че поради неприятното време спасителите не са съумели да стигнат даже до първия лагер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР