Спасителната акция на германския кабинет за "Дойче Луфтханза" в размер

...
Спасителната акция на германския кабинет за "Дойче Луфтханза" в размер
Коментари Харесай

Брюксел умува за цената на спасението на Луфтханза

Спасителната акция на немския кабинет за "Дойче Луфтханза " в размер на 9 милиарда евро може да коства на закъсалия авиопревозвач някои изключително скъпи активи. На първо място - разрешителните, предоставени от притежателите на аерогарите във Франкфурт и Мюнхен, които разрешават на притежателите им да дефинира графика за политане и кацане на летището в избрани шпации от време. Въпросните летищни права могат да се ръководят от оператора на аеропорта или от избран от държавното управление регулаторен орган, каквато е Федералната въздухоплавателна организация на Съединени американски щати.

Европейската комисия желае от "Луфтханза " да се откаже от въпросните разрешителни, поради опасения, че държавната помощ ще даде на компанията непочтено преимущество над съперниците, настояват осведомени с проблема лица. Те прибавят, че Брюксел се опасява от опорочена конкуренция и следващи правосъдни каузи от евентуално наранени компании като "Райънеър холдингс ". Разискванията и утвърждението на договорката може да отнеме няколко седмици. Като отплата на държавната поддръжка Европейска комисия може да накара "Луфтханза " да понижи и броя на самолетите си в Германия.

На заседание на законодателите от консервативната партия канцлерът Ангела Меркел даде обещание, че държавното управление й ще се бори "Луфтханза " да резервира основните си летищни разрешителни. А немският министър на стопанската система Петер Алтмайер увери на конференция в Берлин на 25 май, че "дискусиите с Европейска комисия не престават с цялостна скорост " и че до момента всичките молби за помощ по време на рецесията от ковид са получили утвърждението на Брюксел. Алтмайер не се наема да предвижда какъв брой време ще отнеме процеса на одобряване на договорката за "Луфтханза ", само че основната му цел ще е той да завърши удобно (за компанията). Европейска комисия, от своя страна, е изцяло наясно с нуждата от бързи утвърждения. Шефът на комисията за почтена конкуренция Маргрете Вестагер показа пред Европейския парламент при започване на седмицата, че тя и сътрудниците й "работят седем дни седмично, през деня и нощем, с цел да могат да придвижаг нещата колкото е допустимо по-бързо ".

След 7.5-процентния си растеж на 25 май акциите на "Луфтханза " продължиха да нарастват и на 26 май, само че към момента остават с над 40% по-евтини в сравнение с при започване на годината. Анализатори на "Дойче банк " показват, че въпреки някои от изискванията на договорката с немското държавно управление да не са толкоз "дисциплиниращи " колкото се очакваше, те могат да оставят авиопревозвача с високи дългови нива.

Разрешителните за полети в известни времеви шпации и дестинации са основен актив за самолетните компании и европейските регулатори постоянно изискват от тях да ги отстъпват на по-дребни съперници когато би трябвало да утвърждават покупко-продажби по сливания. Такива бяха изискванията и през 2017-а когато "Луфтханза " погълна "Ер Берлин ".

Германският пакет от помощи за националния авиопревозвач е най-голямата корпоративна избавителна акция на страната по време на пандемията. И евентуално няма да е последна като се има поради, че държавното управление задели 100 милиарда евро за покупка на акции в изумени от болестта компании като част от напъните си да стабилизира най-голямото европейско стопанство. Да напомним, че пакетът от държавна помощ за "Луфтханза " включва придобиването в началото на 20% дял от компанията с алтернатива той да доближи блокиращите 25% плюс една акция при опит за неприятелско усвояване. Сделката планува вложения за 5.7 милиарда евро посредством така наречен безмълвно присъединяване - хибриден инструмент сред дълг и благосъстоятелност, който няма да ореже права на глас на акционерите. Държавата ще подсигурява и тригодишен заем за 3 милиарда евро, а "Луфтханза " ще получи и жестоко 2 милиарда евро помощ от Австрия, Белгия и Швейцария.

Освен утвърждението на Европейска комисия договорката би трябвало да получи благословията и на надзорния ръб на компанията. Акционерите ще би трябвало да гласоподават нарастването на фирмения капитал на особено заседание, което евентуално ще се организира в края на юни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР