Спасителна операция за Боян ПетровОперацията по издирване на Боян Петров

...
Спасителна операция за Боян ПетровОперацията по издирване на Боян Петров
Коментари Харесай

Спасителна акция за Боян Петров

Спасителна интервенция за Боян Петров Операцията по търсене на Боян Петров евентуално ще продължи, до момента в който има хубаво време , заяви за „ Дарик “ Деян Петков от щаба на българския планинар. Той добави, че относително положителни атмосферни условия се чакат още един-два дни . Двата избавителни екипа да слязат от Лагер 3 към Лагер 2, с цел да търсят следи от Боян Петров – това е проектът за днешния ден, уточни Петков. Връзка със спасителите в планината към момента няма и не може да се удостовери какво тъкмо са подхванали. При такива експедиции батериите на телефоните се изключват, а позвънявания се организират веднъ ж дневно или при положение на нужда. Спасителните хеликоптери са били в подготвеност за политане през днешния ден в продължение на шест часа, само че времето не е било уместно за полет, сподели Йогеш Сапткота от „ Симрик Еър “. Имало е проект да се прелети над върха, с цел да се огледа още един път , само че сега Шиша Пангма е затрупан с облаци и мъгла, изясни Сапткота.
 Хималаите хеликоптер / Gulliver/Getty Images

 
Връзка със избавителните екипи към момента няма, сподели Деян Петков и посочи, че те се обаждат един път в края на деня.
 
В неделя китайският избавителен екип е стигнал на 10 метра от връх Шиша Пангма, само че не е разкрил следи от Боян Петров. На връщане наоколо до Лагер 3 са открити инсулин и инсулиновата му помпа. Междувременно екипът от шерпи се е изкачил от Лагер 2 до Лагер 3.
 
Планът за през днешния ден е двата екипа, които са се срещнали в Лагер 3, с цел да търсят следи от българския алпин ист, слизайки надолу.
 
„ За страдание не мога да се свържа с горните лагери, тъй че не мога да ви потвърдя нищо. Планът беше да стигнат към Лагер 2 и да се оглеждат места, в които може да се открият след и от Боян “, уточни Петков.
 Боян Петров

 
Продължителността на издирвателната интервенция зависи от екипите на място, изясни Петков:
 
Зависи от спасителите на място . Предполагаме, че най-малко до края на прозореца от хубаво време те ще продължат, доколкото им е допустимо. Всяка избавителна интервенция, където и да е, се движи от хората на място . Аз допускам, че ще бъде най-малко още ден-два, доколкото проследявам спътниците . Най-малко най-малко още ден ще има хубаво време “.
 Хималаите / Gulliver/Getty Images

 
Деян Петков добави, че към този момент няма вести от спасителите в планината. Нямат връзка с екипа от шерпи и в щаба на самолетна компания „ Симрик “, сподели изпълнителният ѝ шеф Йогеш Сапкота:
 
Няма нищо ново. Днес времето не позволяваше полети. Хеликоптерите стояха на изчакване 6 часа, само че не летяха. Времето е много облачно и мъгливо, а планините са покрити с облаци “.
 
Боян Петров е видян последно на 3 май в опит да изкачи Шиша Пангма. Спасителната интервенция стартира на 6 май.

 Шиша Пангма Thinkstock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР