Надеждите за оцелелите избледняват, тъй като броят на жертвите на земетресението в Мароко надхвърли 2800

...
Спасителите се надпреварват с времето, за да намерят оцелели в
Коментари Харесай

Спасителите се надпреварват с времето, за да намерят оцелели в отдалечените райони, засегнати най-силно от най-смъртоносното земетресение в Мароко от повече от шест десетилетия, като броят на жертвите нараства на повече от 2800 души.

Издирвателни екипи от Испания, Обединеното кралство и Катар се присъединиха към мароканските спасителни усилия след земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, ударено късно в петък в планините Висок Атлас, с епицентър на 72 км (45 мили) югозападно от Маракеш.

Държавната телевизия съобщи, че броят на загиналите е нараснал до 2862 с 2562 ранени. Спасителите казаха, че традиционните къщи от глинени тухли, широко разпространени в региона, намаляват шансовете за намиране на оцелели, защото са се срутили.

Сред загиналите беше седемгодишният Сюлейман Айтнаср, чиято майка го беше отнесла в спалнята му, след като той заспал във всекидневната на дома им в селце край Талат Н'Яакуб, в един от най-тежко засегнатите райони. Беше на път да започне нова учебна година.

„Когато тя се върна, се случи земетресението и таванът беше разрушен и падна върху него“, каза бащата на Сюлейман, Брахим Айтнасър, чиито очи бяха червени от плач. Той прекара понеделник в опити да спаси вещи от отломките на къщата си.

Кадри от отдалеченото село Ими Н'Тала, заснети от испанския спасител Антонио Ногалес от хуманитарната група Bomberos Unidos Sin Fronteras (Обединени пожарникари без граници), показват мъже и кучета, които се катерят по стръмни склонове, покрити с развалини.

„Степента на разрушение е … абсолютна“, каза Ногалес, мъчейки се да намери точната дума, за да опише това, което вижда. „Нито една къща не е останала права.“

Въпреки мащаба на щетите, той каза, че спасителите, които търсят с кучета, все още се надяват да намерят оцелели.

„Сигурен съм, че през следващите дни ще има някои спасявания. Смятаме, че все още може да има хора в срутените конструкции, че може да е имало въздушни джобове и както казах, никога не губим надежда“, каза той.

Остра нужда от помощ

След първоначална реакция, която беше описана като твърде бавна от някои оцелели, усилията за търсене и спасяване изглежда се ускориха в понеделник, като на някои места се появиха палаткови лагери, където хората се подготвяха за четвърта нощ на открито .

Видео, заснето от мароканския магазин 2M, показва военен хеликоптер, който лети над район близо до епицентъра, пускайки чували с основни доставки на изолирани семейства.

Тъй като голяма част от зоната на земетресението е в труднодостъпни райони, властите не са издали прогнози за броя на изчезналите хора.

Вредата, нанесена на културното наследство на Мароко, се появява постепенно. Сгради в стария град на Маракеш, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, бяха повредени. Земетресението също причини значителни щети на исторически значимата джамия Тинмел от 12-ти век.

Жителите на Тинмел, отдалечено село по-близо до епицентъра, където бяха убити 15 души, казаха, че са споделяли храна, вода и лекарства, но отчаяно са се нуждаели от палатки и одеяла, за да се подслонят от студените планински нощи.< /p>

Майка на 15-дневно дете каза, че има нужда от млечна формула и лекарства за бебето си.

Първоначалните доклади показват, че приблизително 100 000 деца са били засегнати от земетресението.

Въпреки че Агенцията на ООН за децата все още не знае точния брой на убитите и ранените деца, последните оценки от 2022 г. показват, че децата представляват почти една трета от населението на Мароко.

Усилия на правителството

Това беше най-смъртоносното земетресение в северноафриканската държава от 1960 г. насам, когато се смяташе, че трусът е убил най-малко 12 000 души, и най-мощното от поне 1900 г. насам, според Геоложката служба на Съединените щати.< /p>

В телевизионно изявление в неделя правителственият говорител Мустафа Байтас защити отговора на правителството, като каза, че са положени всички усилия на място.

Армията каза, че подсилва екипите за търсене и спасяване, осигурявайки питейна вода и разпределяйки храна, палатки и одеяла.

Крал Мохамед VI не се е обръщал към нацията след бедствието. Премиерът Азиз Аханучи каза пред местните медии, че правителството ще компенсира жертвите, но даде малко подробности.

Мароко прие предложения за помощ от Испания и Обединеното кралство, които и двете изпратиха специалисти по търсене и спасяване с кучета за следене, от Обединените арабски емирства и Катар, които съобщиха в неделя за търсене и спасителният екип беше на път.

Междувременно изблик на подкрепа онлайн и в реалния свят изтласка историческото напрежение между Алжир и Мароко настрана, тъй като правителството и гражданското общество предлагат да се присъединят към глобалните усилия за солидарност.

Европейската комисия заяви, че ще предостави 1 милион евро (1,07 милиона долара) на Мароко в подкрепа на усилията за оказване на помощ в засегнатите райони.

Държавната телевизия каза, че правителството е оценило нуждите и е обмислило значението на координирането на усилията за помощ, преди да приеме помощ, и че може да приеме предложения за помощ от други страни по-късно.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР