Спасители с лодки и дронове са работили три дни в

...
Спасители с лодки и дронове са работили три дни в
Коментари Харесай

Спасиха „вълшебни“ розови делфини в Боливия

Спасители с лодки и дронове са работили три дни в обилен сектор от тропическите гори на Амазония в Боливия, с цел да открият двойка попаднали в капан застрашени Амазонски речни делфини (розови делфини), съобщи Ройтерс.

Двата делфина са открити да изнемогват в застояли езерни води, откъснати от река Рио Гранде в боливийската част на Амазония, откакто са навлезли във вътрешността в сушата и водата по главния им път е спаднала, изяснява биоложката Клаудия Венегас от избавителния екип.

Венегас изяснява, че доста розови делфини губят достъп до реката поради репродуктивните си инстинкти.

" Когато отиват да раждат, бъдещите майки търсят по-тихи места. Поради тази причина те напущат реката в търсене на по-спокойни застояли води ", споделя биоложката, и добавя, че други женски постоянно се причисляват към тях, с цел да оказват помощ в развъждането на дребните и да ги учат да ловят риба.



През последното десетилетие близо 60 хванати в капан розови делфини, чието научно название е Inia boliviensis, са били избавени, споделя Венегас.

Розовият цвят на делфините се дължи на кръвоносните съдове наоколо до кожата им, макар че някои екземпляри са сини или даже бели.

Учените са документирали единствено няколко типа сладководни делфини, измежду които Амазонските речни делфини са най-големите. Представителите на типа доближават на дължина до 2,7 метра и на тегло - до 136 кг.

Смятани за полубожествени същества от някои локални поданици, розовите делфини употребяват ехолокация, с цел да се ориентират в постоянно мътните водни пътища. Популациите им обаче са намалели внезапно вследствие на обезлесяването, считат откривателите.

Шарън Дийм, различен участник в избавителната акция, отбелязва, че напъните за запазване на типа сочат към по-големи екологични цели: " Хубавото на този план е, че напъните за проучване и запазване на " това вълшебно творение " може да увеличи екологичната резистентност за всички типове, в това число и за хората ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР