Спасители бързат и използват всички налични“ ресурси, за да помогнат

...
Спасители бързат и използват всички налични“ ресурси, за да помогнат
Коментари Харесай

Какво представлява изчезналата подводница „Титан“ и какво може да се е случило с нея?

Спасители бързат и употребяват „ всички налични “ запаси, с цел да оказват помощ на издирвателните старания, които се организират в Атлантическия океан, откакто подводницата „ Титан “, пренасяща петима души до останките на потъналия транспортен съд „ Титаник “, изчезна в неделя.

Подводницата „ Титан “ се ръководи от американската компания „ Оушън гейт експедишънс “. Съобщения, че е изчезнала се появиха в понеделник. Контактът е изгубен 1 час и 45 минути след потапянето ѝ в неделя следобяд, заяви бреговата защита на Съединени американски щати.

„ Титан “ е подводница, формирана от въглеродни нишки и исполин. Използва се главно за проучване на останките на потъналия транспортен съд „ Титаник “. Дълга е 6,7-метра и тежи 10 432 кг. Способна да се гмурка на дълбочина от 4000 метра. Използва четири електрически тласкачи, с цел да се движи. Чрез камери, светлини и скенери изследва околната среда, като прозорецът за наблюдаване на „ Титан “ е най-големият от всяка друга подводница за надълбоко гмуркане. Технологията му обезпечава несравнима панорама към дълбокия океан. Подводницата употребява сателитната технология „ Старлинк “ на Илон Мъск за връзка. Но не е ясно дали това е повода за загубата на контакт. Плавателният съд има потенциал да стои по вода 96 часа. Все още не е ясно дали сега е под водата или е изплувал, само че не е в положение да комуникира.

„ Районът, в който изчезна подводницата е далечен и търсенето е предизвикателство. Използваме всички налични средства, с цел да сме сигурни, че можем да локализираме кораба и да спасим хората на борда “, сподели пълководец на бреговата защита през вчерашния ден.

Бреговата защита на Съединени американски щати заяви в Туитър, че корабът-майка – „ Полар принс “ е претърсвал повърхността през цялата нощ, а канадските самолети P8 Poseidon са възобновили търсенето тази заран.
Какво може да се е объркало
Твърде рано е да се каже какво се е случило. Експертите предложиха няколко от най-вероятните сюжети, от усложнение в останките на Титаник до спиране на зареждането или проблем с информационната система на подводницата.
Останките на Титаник, които лежат на към 3800 метра на дъното на океана, са заобиколени от парчета от злополуката преди повече от век.

„ Има елементи от него на всички места. Опасно е “, сподели Франк Оуен ОАМ, пенсиониран чиновник на Кралския австралийски флот.

Друг сюжет е, че е имало теч в корпуса под налягане, в който случай прогнозата не е добра.

„ Ако е слязъл на морското дъно и не може да се издигне още веднъж със лична мощ, опциите са доста лимитирани. Въпреки че подводницата може да е непокътната, в случай че е оттатък континенталния шелф, има доста малко плавателни съдове, които могат да слязат толкоз надълбоко, и сигурно не водолази “, сподели Алистър Грейг, професор по морско инженерство в Университетския лицей в Лондон.

Крис Пари, пенсиониран контраадмирал от Британския кралски флот, сподели пред Sky News, че спасяването на морското дъно е „ доста сложна интервенция “.

„ Истинската природа на морското дъно е доста вълниста. Самият Титаник лежи в ров. Наоколо има доста парчета. Така че опитът да се направи разграничаване със сонар ще бъде в действителност доста сложен “.
Кой е бил на борда
„ Оушън гейт експедишънс “ оферират втурване до останките на Титаник. Билетите за 8-дневното странствуване с батискафа, което включва и гмуркане до останките на „ Титаник “ на дълбочина от 3800 метра, костват 250 000 $. Запасите от О2 нормално стигат за 4 дни. На борда най-често има археолози и морски биолози. Компанията също по този начин притегля хора, които си заплащат, за прекарването. Те се редуват да ръководят сонарно съоръжение и да извършват други задания в подводница с потенциал за пет души. На борда на „ Титан “ е имало имало един водач и четирима, които са си платили.

Смята, че един от тях е Пол-Анри Наржоле, някогашен пълководец на френския флот, дълбоководител и водач на подводница. Като шеф на подводните проучвания за E/M Group и RMS Titanic, Inc, той се смята за водещ престиж на мястото на корабокрушението и най-вероятно е отговарял за подводницата по време на гмуркането.

Пакистанският предприемач Шахзада Дауд и синът му Сулеман също са били на борда, се споделя в изказване на фамилията им.

Британският предприемач Хамиш Хардинг, прочут авиатор и откривател, също е един от петимата души на борда на подводницата. Преди това пътува до дъното на океана в Маринската котловина – най-дълбокото място в земната кора, и в космоса с аерокосмическата компания на Джеф Бесос.

58-годишният Хардинг разгласява в Instagram в събота: „ Поради най-лошата зима в Нюфаундленд от 40 години насам, тази задача евентуално ще бъде първата и единствена  до Титаник през 2023 година Току-що се отвори прозорец и на следващия ден ще опитаме да се гмурнем. “

„ Оушън гейт експедишънс “ организира експедиции от 2021 година Изявление на уеб страницата на компанията гласи:

„ Целият ни фокус е върху членовете на екипажа на подводницата и техните фамилии. Ние сме надълбоко признателни за голямата помощ, която получихме от няколко държавни организации и дълбоководни компании в напъните ни да възстановим контакта с подводницата. “

*Текстът е оповестен в. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР