Спасителен екип от Малта е открил телата на стотици загинали

...
Спасителен екип от Малта е открил телата на стотици загинали
Коментари Харесай

Стотици тела на загинали от наводненията в Либия изплуваха на плаж в Дерна

Спасителен екип от Малта е разкрил телата на стотици починали на плаж в засегнатия от наводненията либийски град Дерна, заяви малтийската работа за гражданска отбрана, представена от Ройтерс.

" Вероятно става въпрос за към 400 тела, само че е мъчно да се каже " , съобщи ръководителят на избавителния екип Наталино Безина пред в. " Таймс ъф Малта ". 

В сряда Малта изпрати към 72-ма спасители от армията и от службата за гражданска отбрана, напомня Ройтерс.

Телата са били открити през вчерашния ден от четирима спасители, които в началото са попаднали на седем натрупа, три от които на деца, в пещера край морето. 

Екипът е траял търсенето, като към малтийците са се включили и либийски избавителни лодки. Впоследствие те са се натъкнали на дребен залив, посипан с парчета и няколкостотин мъртви тела .

Смята се, че те са отнесени в морето при мощните наводнения, породени от бурята " Даниел ". Стихията докара до сриването на два язовира, като водата опустоши една четвърт от крайбрежния град.

Либийските управляващи започнаха следствие на сриването на стените на двата язовира , съобщи Асошиейтед прес.

Поройните дъждове препълниха два язовира, чиито стени рухнаха. Водна стена с височина няколко метра опустоши центъра на Дерна, унищожи цели квартали и отнесе хора в морето.

По данни на либийския Червен полумесец повече от 10 000 души са изчезнали. Шест дни по-късно издирвачите не престават да копаят в калта и разрушените здания, търсейки тела и възможни оживели. Червеният полумесец до момента е удостоверил 11 300 смъртни случая.

Властите и групите за помощ показват угриженост за разпространяването на заболявания, излъчени по воден път, и за вероятното пренасяне от водната буря на взривни субстанции, каквито в Либия има доста вследствие на продължаващия повече от 10 години спор.

Главният прокурор на Либия Ал-Седик Ал-Сур съобщи, че прокурорите ще проверяват сриването на двата язовира, които са издигнати през 70-те години на предишния век, както и разпределението на средствата за поддръжка. Той съобщи, че прокурорите ще проверяват локалните управляващи в града, както и предходните държавни управления.

Турция изпрати в Либия помощ под формата на личен състав и техника, която да помогне на либийския народ след опустошителните наводнения в страната, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Два кораба на Военноморски сили, които потеглиха от Измир, към този момент са достигнали Либия, заяви министерството на националната защита.

На корабите се намират общо 360 души личен състав, състоящ се от чиновници на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (AFAD), Организацията за издирвателно-спасителни интервенции (AKUT), Министерството на здравеопазването, бреговата защита и пожарната команда. В Либия са били доставени също 122 транспортни средства, състоящи се от коли за спешна помощ и друга особено оборудвана техника за оказване на помощ. 

Турция е изпратила още и три полеви лечебни заведения, средства за подслоняване, хранителни артикули, санитарни материали.

Трети транспортен съд ще отплава през днешния ден от Измир , с цел да достави спомагателна помощ в Либия, заяви още министерството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР