Спаси София, заедно с група от граждански активисти, учени и

...
Спаси София, заедно с група от граждански активисти, учени и
Коментари Харесай

Мерки за насърчаване на градското земеделие в столицата представиха Спаси София и граждански активисти

" Спаси София ", дружно с група от цивилен деятели, учени и неправителствени организации, в това число представители от Фондация “За Оборище”, Фондация “Корен”, “Градско градинарство - София”, “Храна, не война - София”, Фондация “ЕкоОбщност”, съдружие “Горичка” и “Институт за проучване на обществата и знанието”, Българска академия на науките показаха през днешния ден пакет от ограничения за поощряване на градското земеделие на територията на Столична община. По думите на градските деятели, с приемане на измененията в нормативната уредба, София ще утвърди имиджа си на зелен град и ще го сложи в първокласен лист от градове по целия свят, които водят битка против климатичните промени, замърсяването на въздуха и околната среда с реформаторски политики и умелото потребление на новаторски технологии и практики, каквито са и политиките за градско земеделие. " Темата за гарантиране на продоволствена сигурност и издръжка за всички, както и по-къси и самостоятелни от световни земетресения и рецесии вериги на доставки, ще става все по-актуална. Нашият екип е подготвил оферти за ограничения за поощряване на градското земеделие, които са нужни в този момент! " - безапелационен е самостоятелният общински консултант Бонев.

От " Спаси София " оферират районните администрации, които и в този момент дават отговор за терените от зелената система, да разпознават подобаващи частни общински терени за градско земеделие. Администрацията на Столична община, и в частност дирекция “Зелена система”, както и основният проектант на София ще бъдат виновни за правенето на краткосрочни и дълготрайни стратегии и проекти за деяние за основаването и поддръжката на градски споделени зеленчукови градини, в паралел с построяването и поддръжка на декоративна растителност на територията на Столична община.

Проблемите и провокациите пред градските земеделци на този стадий са неналичието на знание за изгодите от градско земеделие в общинската администрация и неналичието на нормативна рамка, която да улесни достъпа до пустеещи общински терени. “В момента доброволци и квартални деятели трансформират неизползваеми от общината парцели в зелени оазиси. Едва когато районната администрация видя прелестното зелено пространство, което сме основали, успяхме да ги спечелим за нашата кауза” - разяснява и Божидар Емануилов, ръководител на фондация “За Оборище” и дълготраен градски земеделец. Николай Генов, съосновател на хранителния кооператив “Хранкооп”, добави, че градските споделени градини дават условия за децата и техните родители по какъв начин да се свържат с храната, да подобрят метода си на живот и икономическото държание, посредством развъждането на персонална продукция.

Борис Бонев съобщи, че по отношение на квалифицирания проектодоклад ще бъдат извършени срещи с всички политически групи в общинския съвет, с цел да бъдат подкрепени ограниченията, зад които застават специалисти, деятели, неправителствени организации и производители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР