Спаси София, Велоеволюция и Съюзът на урбанистите в България изпратиха

...
Спаси София, Велоеволюция и Съюзът на урбанистите в България изпратиха
Коментари Харесай

Спаси София, СУБ и Велоеволюция искат корекция на бул. Патриарх Евтимий

Спаси София, Велоеволюция и Съюзът на урбанистите в България изпратиха отворено писмо до кмета на София във връзка абсурда с превръщането на централния бул. Патриарх Евтимий в голям паркинг. В него те остро подлагат на критика решението на Столичната община да изостави от плана плануванаъа БУС лента и велосипедни алеи и приканват столичния кмет Йорданка Фандъкова незабавно привикване на работна група, която да създаде нов план, който взима поради и потребностите на останалите участници в придвижването.
От Спаси София напомнят, че още през 2018 година планът за ремонт на булеварда е бил обсъждан на специфична работна група. “След дълъг разбор и разглеждане на голям брой разновидности, постигнахме единодушие, че е уместно по цялата дължина на бул. Патриарх Евтимий да бъдат изпълнени БУС лента и двупосочна велосипедна алея, две ленти за придвижване и една за паркиране. Обещанието беше, че след привършване на работата по метрото, от Общината ще изпълнят точно този план ”, съобщи Андрей Зографски от Спаси София и участник в работната група.
“Неприятно сме сюрпризирани от следващата сериозна неточност, позволена от администрацията, ръководена от госпожа Фандъкова. В предизборната акция тя приказва за нов метод в градското обмисляне, даващ пространство за безвредно и комфортно напредване на всички участници в придвижването, а в действителност се прави тъкмо противоположното. Първи градски кръг е прекомерно значим и централен бул., с цел да бъде трансфорат в паркинг, до момента в който всички останали участници в придвижването са изцяло пренебрегнати. Вместо да дава положителни други възможности за напредване с градски превоз и велосипед, най-замърсената столица в целият Европейски Съюз продължава да се грижи единствено за колите. Това е неприемливо, по тази причина упорствам за незабавна смяна на плана и вдишване на персонална отговорност на чиновниците, одобрили това. ” - изрично декларира самостоятелният общински консултант, Борис Бонев.
В писмото си до Фандъкова, организациите напомнят, че по бул. Патриарх Евтимий, са планувани БУС ленти и велосипедни алеи освен в стратегическите документи на Столичната община (ОУП, ПУГМ, Програма за развиване на велосипеден превоз за осъществяване през 2017 година, ГПОД и др.), само че и Наредба РД 02-20-2 за ППКТСУТ, Визия за София и Доклада на арх. Геел. Всички те недвусмислено споделят, че приоритет би трябвало да се дава на градския превоз и велосипедното придвижване като форми, щадящи градската среда, лимитираното пространство и екологията.
“Призоваваме и чакаме госпожа Фандъкова, неотложно да насрочи нова среща на работната група, на която да се разиска и откри дефинитивно, дейно и функционално решение за осъществяване на бул. Патриарх Евтимий. Настояваме кмета персонално да води съвещанието, с цел да се избегне досегашната процедура на вдишване на задължения, които никой в Столичната община няма желание да извърши. Този аматьорски метод на работа изрично би трябвало да бъде преустановен ”, декларират в писмото от Спаси София, Велоеволюция и Съюза на урбанистите в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР