Спаси София организира протест за спасяване на автентичния вид на

...
Спаси София организира протест за спасяване на автентичния вид на
Коментари Харесай

Спаси София кани на протест за спасяване на Халите |

Спаси София провежда митинг за избавяне на достоверния тип на емблематичните Централни хали в столицата, оповестиха от организацията. 

В сряда вечер градските деятели ще вършат жива верига към постройката против " желанието за превръщането ѝ в огромен и неопределен супермаркет ". „ Каним всички софиянци, с цел да заявим изрично, че не желаеме Халите да бъдат напълно изменени както във връзка с интериора, по този начин и що се касае до функционалностите на закрит пазар ”, декларира Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

От Спаси София молят да не съгласува сходен план преди да бъде изработен функционален и тримерен разбор за отражението върху постройката и региона, а архитектурният проект да бъде подложен на публично разискване.

„ Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите здания в центъра на София ” - безапелационен е Бонев. 

Сградата е частна благосъстоятелност от 1999 година Тя има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност с категория „ национално значение ”. Имотът попада и в рамките на археологическия резерват „ Антична Сердика и Средновековен Средец ”, като за него са планувани режими на запазване. 

Преди дни от " Кауфланд “ оповестиха, че ще вложат 50 млн. лева в реконструкцията на Централни хали. Сградата няма да бъде брандирана. Все още няма механически план за реконструкцията, само че е направено цялостно техническо проучване и са установени пукнатини по фасадата, разяждане на носещи елементи и ред други повреди, които изискват цялостен ремонт. Той ще бъде съгласуван със статута на постройката като монумент на културата и когато бъдат довършени преговорите със притежателя на постройката – израелското сдружение „ Аштром “, ще се изготви подробен технически план, който ще се съгласува с институциите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР