Спаси София организира първия уличен фестивал Urbathon Fest, по време

...
Спаси София организира първия уличен фестивал Urbathon Fest, по време
Коментари Харесай

Спаси София организира уличен фестивал Urbathon Fest

Спаси София провежда първия махленски фестивал Urbathon Fest, по време на който жителите ще имат опцията да дадат своите хрумвания и оферти по архитектурните планове, създадени за новия площад в центъра на София. Събитието ще се организира на 20 и 21 юни на ул. „ Искър " №1, зад Централната баня.
Пространството, което следва да бъде преобразено, е площадът пред Направление „ Архитектура и градоустройство ", намиращо се сред ул. „ Искър " и ул. „ Сердика ". Въпреки богатата си история, огромния капацитет и централната локация, площадът сега е просто един безреден паркинг, изцяло недосегаем и незанимателен за хората.
В края на февруари, градските деятели от Спаси София, дружно с гл. арх. господин Здравко Здравков, проведоха първия Urbathon - двудневната спортна работилница, на която млади експерти създадоха съответни оферти за облагородяване на това красиво, само че занемарено площадче. Над 35 млади архитекти, урбанисти, дизайнери и актьори участваха в работилницата, като журито, управлявано от основния проектант на София, избра двата най-отличаващи се плана, които да бъдат създадени и осъществени. По време на идния махленски фестивал, архитектурните екипи ще показват двата плана, като задачата е да се чуят мненията на жителите и живущите и те да бъдат отразени във финалните усъвършенствания, които следва да се осъществят.
„ Щастлив съм, че толкоз доста млади експерти се включиха в първата двудневна работилница и дадоха своите оферти за позитивна смяна на площада в тази централна, само че забравена част на София ", съобщи Борис Бонев, общински консултант. „ Каним жителите да заповядат на уличния фестивал и да дадат мнението си за предложенията. Искаме да съживим пространството и да го превърнем в обичано място за софиянци, и по тази причина е значимо и жителите да вземат участие и да изберат кой от двата плана им харесва повече. "
Освен представянето и полемиката на плановете, от Спаси София са подготвили и разнообразна културна и развлекателна стратегия - секънд-хенд базар, безвъзмездна обиколка на забележителностите в квартала, разнородни храни и питиета, както и лятна кинопрожекция навън.
„ Благодаря на арх. Здравков, че се съгласи ведомственият паркинг на НАГ да бъде трансфорат в красиво пространство за хората, както и за съдействието, при реализацията на концепцията. Убеден съм, че когато представителите на Общината, жителите и младите архитекти обединим старания, можем да получим страховит резултат. С неспокойствие чакам тази намеса да се осъществя, и имам вяра, че ще им допадне на столичани. " - приключва Борис Бонев от Спаси София.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР