Спас Спасов: Habemus papam (Имаме папа) – така кардинал-протодяконът възвестява

...
Спас Спасов: Habemus papam (Имаме папа) – така кардинал-протодяконът възвестява
Коментари Харесай

Имахме папа, или какви реакции предизвика посещението на светия отец в България

Спас Спасов:

Habemus papam ( " Имаме папа " ) – по този начин кардинал-протодяконът възвестява от централната ложа на Ватиканската базилика " Свети Петър " изборът на нов папа. После избраникът произнася благословията си " Към града и към Света " (Urbi et orbi).

В двата дни от визитата на папа Франциск в България слушахме тази благословия - свястно, отговорно и искрено говорене на водач с задача. Видяхме знаците на внимание към всеки подробност, който носи посланията на разсъдъка, смирението и почитта.

В трите дни от визитата на папа Франциск в България разбрахме за следващ път, че в настоящия си състав Светият синод е формалистичен орган, плахо зависещ някому и затова некадърен да се движи напред. За следващото експлоадиране на пловдивския епископ Николай по-добре да не приказваме.

За хладното негостолюбие на патриарх Неофит при посрещането на папа Франциск

в синодалната палата, както и за срамната некомпетентност на клира в трите дни на визитата му, имало пояснение - Източно-западната схизма (разкола сред православието и католицизма) от 1054 година Ти да видиш!

Как да повярва човек на тази хилядолетна принципност, ревностно унаследена от синодалните старци, откакто единствено преди няколко години заедно се оказаха артисти в атеистичния спектакъл на (уж бившата) Държавна сигурност? Но даже този срам не ги извади от транса на усърдието, с което въртят кадилниците си всякога, когато светската власт ги повика за компания.

Кога за финален път чухте от български митрополит, че " Църквата е нашето семейство, ние сме братя, а нашият закон е любовта ", както сподели Франциск? Кога го видяхте да дава от вярата си на 240 деца с толкоз бащинско самообладание макар старческата си отпадналост? Или да спре при младежи, скандиращи името му, с цел да ги насърчи да бъдат шумни тъй като по този начин им наподобява. Но и да ги поучи да мълчат в сърцата си, с цел да се чуват молитвите им.

Кога православни свещеници отидоха в лагер за мигранти,

тъй като " пътят им е изпълнен с болежка, само че постоянно остава вярата "? В подмяна на това се нагледахме на позорни етюди, в които попове ръсиха за здраве национализма, ксенофобията и путинофилството, тъй като ги припознаха като леговище за самоубийствената си назадничавост.

Кога влязоха православните отци в лечебните заведения? Кого прегърнаха? На кого помогнаха да оживее или да си отиде с по-малко болежка и боязън?

Какво още видяхме през двата дни на папското пътешестване в България ли? Видяхме вицепрезидентът Илияна Йотова в много по-обран поклон от този, в който падна пред съветския патриарх преди година.

Видяхме и министър-председателят си да чака кацането на папския аероплан с лековата развеселеност и ръце в джобовете като човек, комуто внезапно е провървяло да се озове там. А след това го видяхме да скучае под дъжда по време на молитвата за мир в заключителното събитие от визитата на папа Франциск.

Какво се случи в тези три дни по Гергьовден ли? Имахме папа. Амин!

---
Юлиан Попов, " Facebook ":

Произхождам от свещеническо семейство, човек може да се досети от семейството ми. Родителите ми са се венчали в черква в най-тъмните години на комунизма. Малко по-късно, във към момента доста тъмните години, и аз, и брат ми сме кръщавани, не скрито, в черква, с посетители и т. н.

Изпуснах всички американски филми по Българска национална телевизия, тъй като на Великден ходех на черква, вместо да виждам телевизия (връстниците ми знаят защо става дума). И Цветница и други празници не съм пропущал. Нито църковни панахиди. (И, не, нито едно от тези неща не бяха неразрешени.)

Повдигаше ми се когато всичките лукановци, първановци и други сходни потеглиха по църкви,

само че си споделях, че това е акт на очовечаването им.

Та по тази причина, когато приказвам за православната черква, върша го със самоувереността на евреин, който споделя вицове за евреи, или на негър, който споделя вицове за чернокожи. Никак не ме вълнуват проклятията на фейсбук правоверните, които ми споделят: по какъв начин може да поставяш под подозрение институция на 2 000 години, не разбираш канона, осквернител. Не съм духовник, не съм теолог, само че знам, че бъркаме, когато сме надменни с неграмотността си, когато ни липсват сетива за съчувствие, когато горделиво подминаваме посланието за човешка обич като.

Смятам, че съм напълно в правото си да се отнасям ругателно към институцията на българската православна черква, когато тя си базира на антични наставления, с цел да избяга от това, което една черква е длъжна да прави - да събира, не да разединява хората. Онова, което БПЦ показва няма нищо общо с оня, който проповядваше обич, примирение и съчувствие. Тази институция би трябвало да се промени. Дълбоко.

---
Русенският митрополит Наум:

Посещението на Негово Светейшество папа Франциск в България стана мотив за всевъзможни полемики, само че отприщи и безчет ругатни и обвинявания, както към него, по този начин и към Българската православна черква. И за какво е всичко това?

Ние, членовете на Св. Синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с Христос Воскресе и му пожелахме прелестен престой в нашата страна.

Знаем, че неговото посещаване в родината ни, никога нямаше за цел да направи българите католици, както не бе належащо и някои сънародници, определящи се за " строго ортодоксални ", да стоварват въху плещите на Римския свещеник всевъзможни обвинявания за " международна интрига " и " виртуална демонизация ".

Решението на Св. Синод да го посрещне " протоколно " беше взето с болшинство,

макар другите отзиви на един или различен митрополит, тъй че всички бяхме длъжни да се съобразим с това, без значение от своите персонални разбирания.

Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към различен, да обичаме ближните си и да се радваме на доброжелателността към нас, което в действителност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е обич!
Нека най-сетне черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрани.
В родината ни папа Франциск се помоли за мир и съгласие сред индивидите, за това се молим и всички ние по време на светата литургия.

А тези които сеят ветрове, ще пожънат стихии, както е казано премъдро!

И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, само че замислихме ли се трезво върху думите които той сподели за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За смисъла на многовековната българска просвета и история? Изглежда римският папа ще се окаже по-голям родолюбец от някои българи, подготвени да продадат историята, цъквата и предишното си, поради заболели упоритости и бъдещи " позиции "!
Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, тъй като е добър човек, а на българите да са по-добри и рационални, тъй като от това имат потребност.

Христос воскресе!

Всичко, което би трябвало да знаете за: Папата в България (39)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР