Спас Спаков, ДневникРеконструкцията на варненския бул. Васил Левски, за която

...
Спас Спаков, ДневникРеконструкцията на варненския бул. Васил Левски, за която
Коментари Харесай

Извънредна пресконференция на Камарата на архитектите в България за нарушения по бул. Левски във Варна

Спас Спаков, " Дневник "

Реконструкцията на варненския бул. " Васил Левски ", за която държавното управление отпусна 80.5 млн. лева е образец за това по какъв начин поради всеобщо прилаганата процедура на така наречен инженеринг публични поръчки с многомилионни бюджети приключват с незадоволителни резултати. Това е тематиката на конференция, която ще даде през днешния ден Камарата на архитектите в България, написа Дневник.

В обява във Facebook от камарата дават образци с елипсовидно и наклонено кръстовище, което беше построено в границите на плана, с преразход на материали за ненужни двуетажни кръстовища и с бетонирането на терени, които би трябвало да бъдат озеленени.



При осъществяването на публични поръчки на инженеринг, определеният строител създава и плана на изгражданата инфраструктура. Така съгласно специалисти в сектора се ликвидира опцията в строителството да се оказва съответен надзор, а това довежда до фрапантно понижаване на качеството на осъществената работа и завишаване на цената й.



Според Камарата на архитектите в България досега бюджетът на реконструкцията на бул. " Васил Левски " към този момент е надхвърлил авансово плануваните средства и е достигнал 113 млн. лева като може да нарасне.

Едно от двуетажните кръстовищата по трасето на булеварда провокира серия от иронични мнения през последните седмици, защото се оказа наклонено. Това понижава видимостта при нахлуване в него, а крие и заплаха от верижни произшествия при замръзване през зимата.

Според обява на Камарата на архитектите в България с изключение на всички останали недостатъци кръстовището не е кръгло, а елипсовидно, като освен това осъществяването му е неприятно, защото в кривите му имат чупки, които основават рискова неестествена траектория за колите.

" Истинското кръгово е кръгло, а не елипсовидно, крушовидно, или ябълковидно " написа в обявата.

Според специалистите на камарата кръстовище излишно е издигнато на две равнища, което е повишило цената му, а в това време резултатът за облекчение на трафика е подозрителен.



Въздушна фотография на кръстовището, оповестена във Facebook профила на камарата илюстрира, че то не може да бъде пресечено от пешеходци. Освен това то е преоразмерено, което е довело до преразход на материали и обществени средства. Излят е повече бетон от нужното, а така наречен зелени острови са бетонирани или асфалтирани.



Реконструкцията на булеварда влезе в новините през предходната година и откакто макар обещанията на кмета на Варна, че това няма да се случи, трасето му мина през трибуните на градския стадион " Спартак ".

Парите за реорганизация на бул. " Васил Левски " бяха отпуснати с Решение на Министерския съвет на 11 октомври 2017 година Проектът е част от огромна капиталова стратегия, която общината би трябвало да извърши до 2020 година След дълго отсрочване и няколко отхвърли за даване на информация част от работната визия на булеварда се появи в уеб страницата на локалната администрация повече от два месеца след началото на строителните работи по него.

Независими специалисти, чието мнение " Дневник " потърси тогава обявиха, че показаният план е юридически небрежно и на парче. Според тях той не бе направен върху кадастралната карта на трасето на булеварда, а върху нейна фотография.

В оповестения план имаше несъответствия в регулационните граници на бъдещия бул.. За това говореха тротоари, чиято планувана широчина не отговаряше на стандартите, заложени със Закона за устройство на територията. За да бъдат поправени, в бъдеще трябваше да бъдат направени спомагателни промени на регулационните граници, само че и спомагателни разноски. Т.нар. линии на отчуждение не прекосяваха върху парцелите, които трябваше да бъдат изплатени от притежателите им за създаване на кръстовището на булевардите " Васил Левски " и " Сливница ". При това състояние част от кръстовището трябваше да бъде бъде издигнато върху частни терени.Сега то се оказа и наклонено.

Основният реализатор на строителните работи по реконструкцията на бул. " " Васил Левски " във Варна е сдружението " Хидрострой ", определено по силата на рамково съглашение с община Варна.
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР