Спас Русев, който бе основен акционер в Българска телекомуникационна компания“

...
Спас Русев, който бе основен акционер в Българска телекомуникационна компания“
Коментари Харесай

Спас Русев окончателно излезе от Vivacom

Спас Русев, който бе главен акционер в „ Българска телекомуникационна компания “ (оперираща под марката Vivacom) преди продажбата ѝ на United Group, дефинитивно е излязъл от сдружението. От 26 август 2022 година той не е част от Надзорния съвет.

Бизнесменът влезе в новия състав на органа през юли 2020 година, когато българският мобилен оператор се причисли към United Group. Оставането на Русев в компанията през последвалите две години бе стимулирано с концепцията да помогне за плавния преход при промяната на собствеността, както и в цялостния развой по консолидираното на Vivacom в United Group.

От името на United Group бих желала да благодаря на господин Спас Русев за неговата поддръжка и подпомагане в цялостния развой по интеграция на Vivacom в United Group, който към този момент завърши сполучливо. Желаем му триумф във всички бъдещи бизнес инициативи “, сподели Виктория Боклаг, основен изпълнителен шеф на United Group.
Предистория
Придобиването на Vivacom от United Group е шестата промяна на собствеността на българския оператор след приватизацията му през 2004 година Споразумението за продажбата бе реализирано през ноември 2019 година, няколко месеца след оповестяването му за обмен. През април идната година договорката за 1.2 милиарда евро бе утвърдена от регулаторите в Брюксел, а през юли последва нейното завършване.

Сумата, която бе платена за последната продажба, надвиши неколкократно цената, против която предходните притежатели получиха компанията няколко години по-рано. Припомняме, че през 2015 година Спас Русев и английското поделение на съветската банка ВТБ – VTB Capital, дружно с Delta Capital International, благосъстоятелност на някогашния финансов министър Милен Велчев и брат му Георги, вложиха 360 млн. евро в покупката.

Русев държеше мажоритарен дял от 48% в БТК.

Той и сътрудниците му получиха телекома на търг, откакто компанията изпадна в положение на несъблюдение на дълга си. През същата година, малко преди аукциона, Empreno Ventures – капиталова компания, следена от съветския предприемач Дмитрий Косарев, купи дял в люксембургската холдингова компания, която тогава притежаваше Vivacom.

Паралелните дейности отключиха серия от правосъдни борби, като макар окончателното решение в интерес на Русев – Косарев продължи да упорства, че компанията му е отмъкната незаслужено.
Ерата United Group
Вливането в фамилията на източноевропейската UG отвори нови хоризонти пред Vivacom. Конкретно на вътрешния пазар през предходната година компанията предприе серия от придобивания, посредством които разшири портфолиото си с снабдители на интернет и телевизия в десетки обитаеми места в Северна България. Придоби и с компания, занимаваща се с инфраструктурни действия в областта на дaлeĸocъoбщитeлните мpeжи.

Компанията майка United Group също бе дейна в тази посока и окрупни телеком бизнеса си с придобиването на Wind Hellas, един от трите водещи гръцки оператора. Не е инцидентно, че с изключение на мобилните мрежи негов фокус е и малкия екран, в каквато посока се развива самата UG.

В България, малко откакто добави Vivacom към портфолиото си, интернационалната група купи и „ Нова Броудкастинг Груп “. С една от водещите национални малките екрани в активите си – Nova, United Group си обезпечи позиции освен в разпространяването, само че и в основаването на наличие.

Самата Vivacom е третият максимален снабдител на телевизия у нас, след „ Булсатком “ и директния съперник A1. След придобиването си, операторът стартира да предлага интерактивната стрийминг платформа на UG – EON TV.

Любопитно, в подтекста на новината за излизането на Спас Русев от надзора на Vivacom, е информацията от декември предходната година за постигнатото съглашение на предприемача да придобие „ Булсатком “. Към оня миг се очакваше договорката да завърши в първите месеци на 2022 година Справка в Търговския указател демонстрира, че към днешна дата като автентичен притежател на сдружението към момента е вписан Станислав Георгиев – основният изпълнителен шеф, който трансформира доставчика в ЕООД и е част от екипа, изправил го на крайници след изпадането в тежка финансова рецесия и неплатежоспособност.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР