Спас Делев е един най-важните, ако не и най-важният играч

...
Спас Делев е един най-важните, ако не и най-важният играч
Коментари Харесай

Глигана, който покори Шчечин

Спас Делев е един най-важните, в случай че не и най-важният състезател в тима на Коста Руняич. Българското крило е претрупан с ролята да се трансформира в водач на Погон (Шчечин) в борбата за оцеляване. 28-годишният футболист е удостоверение на правилото, че за една книга не трябва да се съди по корицата. Той дойде в Погон преди 1,5 години при неизяснени условия и част от почитателите останаха скептични по отношение на прехвърлянето му.

 Крилото приключи контракта си с предходния си тим Берое и безусловно избяга от България. Клубът стачкува и твърдеше, че Делев е нарушил разпоредбите, защото има контракт за още една година. Футболистът обаче нае известния юрист Радостин Василев и завоюва делото. След това беше свободен да играе за Погон.

Защо се наложи да избяга от родината си?

Спас Делев имаше проблем с почитателите на Берое. Отборът отстъпи на ЦСКА с 0:2 в полуфинал за Купата на България и загуби шанса си да спори за трофея. Тогава си пролича южния характер на почитателите. Те оповестиха, че играчите са направили изменничество и нарочиха Делев за основен провинен, защото е някогашен състезател на „ алените “.

Българските медии писаха, че футболистът е бил освиркван, а колата му е била надраскана. Заради това крилото не желаеше да остане и ден повече в Стара Загора. Още повече, че по това време се случваха странни неща в клуба. Делев не беше първият състезател, който искаше да напусне. Още повече, че почитателите замерваха клубния рейс с камъни.

Феновете на Погон не знаеха за тези елементи, само че бяха обезпокоени от предишния опит на Спас Делев в чужбина поради несполучливите му престои в Турция и Испания. По-консервативните акцентираха и огромното количество татуировки, които покриват съвсем цялото тяло на футболиста. Носеше му се и популярност на купонджия.

 Глигана от Шчечин

28-годишният българин бързо опроверга тези опасения и се трансформира в любим на почитателите в Шчечин, които му лепнаха прякора Глигана. Прозвището се дължи единствено и само на представянето на Делев на терена. Той завоюва последователите с упоритостта си, отдадеността и непримиримостта си.

„ Не знаех, че по този начин ме назовават. Знам, че методът ми на игра е единственият, който носи триумфи във футбола “, разяснява българският национал.

Българинът очарова Шчечин, само че впечатли и родината си. Вкара два гола на Холандия за триумфа с 2:0 в международна подготовка. Българските медии оповестиха това за най-големия футболен триумф на страната за 21 век. Самият Делев се трансформира в един от най-уважаваните футболисти в родината си.

Ако не бяха травмите

С Погон той евентуално щеше да стигне доста по-далеч, само че развиването на кариерата му беше спряно от травми. По време на престоя си в Шчечин той претърпя две съществени контузии. Първо скъса коленни връзки, а по-късно претърпя интервенция на рамото. Бързо се възвърне от двата казуса и за благополучие това не даде резултат върху формата му.

 Контузиите разрешиха на хората в Шчечин да видят Спас Делев от друга светлина. Спортистът трогна всички с жестовете си. Той реши, че макар контузиите и болките не може да остави съотборниците си. В един миг смъкна шината на рамото и пътува 1500 км от София до Шчечин, с цел да бъде с останалите играчи по време на мачовете. Това не остана прикрито от почитателите. Когато на 10 септември се завърна в игра при нулевото тъждество с Лех (Познан), последователите станаха на крайници и го приветстваха с овации и скандиране на името му. Една от най-големите последователки на Спас Делев е осемгодишната Касия, която даже има картичка с подпис и фотография с българския футболист.
МАТЕУШ КАСПЖИК, wyborcza.pl
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР