Spark е разработена първо в латвийската столица Вилнюс и интересът

...
Spark е разработена първо в латвийската столица Вилнюс и интересът
Коментари Харесай

Услугата за споделено пътуване Spark вече е в София

Spark е създадена първо в латвийската столица Вилнюс и ползата към нея бързо пораства

[Spark] Още по тематиката
Париж ще влага 20 милиарда евро в енергиен преход

100 хиляди остарели коли може да бъдат възобновени още през 2018 година
27 сеп 2017
Дай ми ток до морето

В България към този момент има над 70 зарядни станции за електрически автомобили, което разрешава използването им и отвън градовете
15 сеп 2017
Nissan ще конкурира Tesla при електрическите автомобили за дълъг пробег

Японската компания показа нов модел Leaf
7 сеп 2017 Първата услуга за споделено пътешестване в София се предлага от понеделник. Чрез нея всеки може да наеме против възнаграждение електрически автомобил VW e-up! през мобилно приложение, с което може да откри най-близката свободна кола. Услугата се споделя Spark и е разработка на едноименната латвийска компания и " еМобилити интернешънъл ", в която дял има и " Алфа финанс холдинг " на съиздателя на " Капитал " Иво Прокопиев.

Основно в синя и зелена зона

Автомобилите са ситуирани на основни места в центъра на София, като наемането и освобождението им може да бъде осъществено в синя и зелена зона, където паркират гратис, както и на други особено обособени места, посочени на картата в мобилното приложение, оповестиха от компанията. Услугата стартира с 25 електрическия автомобил, а след шест месеца броят им би трябвало да доближи 50. Амбицията на компанията е до няколко години те да станат 300.

" Нашата услуга е идеално решение за хората, които не желаят да употребяват персоналния си автомобил в града и да заплащат такси за синя и зелена зона, само че в същото време търсят ефикасен и екологичен метод на предвижване, който да е в техния надзор. Услугата е и съвършен инструмент за ръководство на разноските при компании, които желаят да дават длъжностен автомобил на чиновниците си, само че без да поддържат автопарк и да влагат в лични коли ", разяснява в прессъобщение Стефан Спасов, изпълнителен шеф на Spark.

Чрез приложението, което потребителите смъкват в телефона си, те ще могат да виждат кои коли са свободни и ще могат да ги резервират гратис за интервал от 15 минути. Колите ще могат да бъдат употребени от всеки, без значение дали е български жител или екскурзиант. Единственото ограничаване е водачът да има най-малко една година шофьорски стаж.

Регистрацията в мобилното приложение на Spark изисква номер на персонална карта, шофьорска бумаги, кредитна карта и имейл, на който потребителите да получават данни за това толкоз време са употребили услугата, какъв брой километра са минали и каква е дължимата сума.

Колко коства

Наемът на електрически автомобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни. Цената се дефинира на минута, като първите 12 са включени в първичната такса от 3.48 лева, а всяка последваща минута се таксува по 0.29 лева Цената за наем на електрически автомобил за 24 часа е закрепена на 57 лева и не може да бъде надвишена.

" Направените калкулации демонстрират, че услугата ще коства до 30% по-евтино от такси, изключително при по-дълго прилагане ", разяснява Стефан Спасов пред dnevnik.bg. Освен от такси изискванията на Spark са по-добри от тези рент-а-кар услугите, счита Спасов. " При рент-а-кар 57 лв. е допустимо най-ниската цена за наем на автомобил, а това е, без да се счита горивото, което клиентите заплащат ", споделя той. Зареждането е изцяло гратис във всички 34 станции в мрежата на " Елдрайв " в София, която е част от " еМобилити интернешънъл ". Екип от компанията ще се движи из града, с цел да зарежда свободните коли. Максималният пробег на VW e-up! с едно зареждане е към 160 километра.

В случаи на пътни катастрофи отговорността ще се поема от отговорния лидер. За задачата всеки автомобил е екипиран с джипиес устройство, което следи скоростта и посоката на придвижване. Това ще разреши виновността да се потвърждава незабавно. Планът е до края на 2018 година Spark в София да разполага със 100 автомобила, а до 2019 година – с 300. Според Спасов толкоз коли са нужни, с цел да покрият потреблението в столицата.

За въвеждането на Spark в София са вложени 300 хиляди лева, a от компанията чакат инвестицията да стартира да се изплаща след две години. Според Спасов пазарът за отдаване чартърен на електрически коли ще става все по-интересен за вложителите в идващите години. От компанията не възнамеряват да вкарват услугата в други градове в страната, най-малко до момента в който не развият оптималния й капацитет в София, показва dnevnik.bg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР