Спанихида ще бъде почетена паметта на загиналите воини по време

...
Спанихида ще бъде почетена паметта на загиналите воини по време
Коментари Харесай

Предстои честване на 145 години от освобождението на Плевен

Спанихида ще бъде почетена паметта на починалите воини по време на Третия взлом за Плевен (11 септември 1877 година). Това оповестиха от Регионален военноисторически музей (РВИМ), който дружно с Община Плевен е уредник на събитията.

Тя ще се състои на 9 септември от 11:00 часа пред Костницата в Скобелев парк-музей. В същия ден ще бъде открита галерия живопис " 145 година Плевенска епопея 1877 година ". В нея са включени 15 картини от художествената сбирка на РВИМ – Плевен като в последователен ред са показани моменти от петмесечните боеве за града като вниманието е ориентирано към Третия взлом, сподели доктор Галин Димитров от музея.

В изложбата са показани произведения на Христо Бояджиев: два портрета – на полковник Розенбом и на майор Попеску, и картината " Посрещане на съветските войски в Плевен на 10 декември 1877 година ". Сашо Рачев, създател на исторически платна и добър пейзажист, взе участие с картините " Александър Втори приема пленения Осман паша на 11 декември 1877 година " и " Заседание на военния съвет на 12 декември 1877 година в село Пордим ". " Сред впечатляващите произведения е " Четвърта офанзива на Плевен няма да има. Строежът на Тотлебеновия вал " на художника Иван Иванов. Авторът е показан и с " Третата офанзива на Зелените възвишения ", добави доктор Димитров.

Сред акцентите в изложбата са портретите на ген. Михаил Скобелев и на ген. Едуард Тотлебен. 

Отново на 9 септември ще бъде открита още една галерия. Тя ще е постерна и е обвързвана с здравното обслужване по време на Руско-турската война 1877 – 1878 година Експозицията включва 12 постера с 91 фотоси, огромна част от фонда на РВИМ – Плевен. Тя ще бъде показана на оградата на парка при Къща-музей " Цар Освободител Александър Втори ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР