Спанакът и зелето неслучайно се смятат за полезни. Зелените листни

...
Спанакът и зелето неслучайно се смятат за полезни. Зелените листни
Коментари Харесай

Ето кои храни са полезни за мозъка, очите и сърцето

Спанакът и зелето неслучайно се считат за потребни. Зелените листни зеленчуци съдържат лутеин – значимо съединяване, което не се създава от организма и би трябвало да се набира с храната. Лутеинът се натрупва в тъканите на мозъка и очите. Дефицит на лутеин се следи главно при пушачите и хората със светли очи.

Лутеин се съдържа също в авокадото и яйцата. Учени от университета в Илинойс изясняват за какво е значимо да се поддържа съответно ниво на лутеин в храната, написа Eurek Alert, представено от БГНЕС.

Учените са изследвали резултата му върху към 60 души на възраст от 25 до 45 години.

Оказало се, че хората на междинна възраст с по-висока централизация на лутеин в организма от позиция на невронната реакция, наподобяват по-млади. Изводът е, че лутеинът пази мозъка от възрастови промени.

Учени от университета в Линчепинг са открили, че лутеинът сполучливо се бори и с възпаленията. Известно е, че възпаленията в организма са свързани с исхемичната болест на сърцето. В ново проучване са взели участие 193 души, страдащи от исхемия.

Изследователите измерили концентрацията на 6 публикувани каротиноиди (природни пигменти), в това число и лутеин в кръвта на доброволците.

Специалистите отчели и нивото на интерлевкин 6 – маркер на възпалението. Изследването посочило, че колкото по-висока е концентрацията на лутеин в кръвта, толкоз по-ниско е равнището на интерлевкин 6.

Учените са разкрили също, че възпалителната интензивност на клетките от имунната система на участниците намалявала под въздействието на лутеина. Съединението се гълтам от клетките на имунната система и се натрупва в тях.

Ето няколко храни, които се отличават с високо наличие на лутеин:

- кейл, зеленолистен зарзават - съдържа 23 720 микрограма лутеин в 1 чаша;
- спанак - 20 350 микрограма лутеин в 1 чаша;
- ряпа - 12 154 микрограма лутеин в 1 чаша;
- тиква - 2756 микрограма лутеин в 1 чаша;
- маруля - 2589 микрограма лутеин в 1 чаша;
- броколи - 1685 микрограма лутеин в 1 чаша;
- моркови - 1072 микрограма лутеин в 1 чаша;
- артишок - 780 микрограма лутеин в 1 чаша;
- домати - 221 микрограма лутеин в 1 чаша;
- яйца - 191 микрограма лутеин в 1 яйце.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР