Спадът в необслужваните задължения у нас през миналата година на

...
Спадът в необслужваните задължения у нас през миналата година на
Коментари Харесай

Дълговете за събиране намаляват два пъти

Спадът в необслужваните отговорности у нас през предходната година на процедура е разследване от удобната икономическа конюнктура. Потребителите се радват на постоянни и растящи приходи и надлежно могат да обслужват по-добре отговорностите си. Това сочи изследването на Асоциация на колекторските организации в България (АКАБГ). "От друга страна кредитиращите институции построиха вътрешен запас за събиране на отговорности или започнаха да продават на един по-ранен стадий. В резултат при нас стигат по-малко и по-трудни за разрешаване случаи ", отбелязва Райна Миткова, ръководител на организацията. Около 50% е спадът в броя, предоставени за събиране случаи на необслужвани задължения - те са 1 221 227 за предходната година при 2 633 192 през 2017-а.

В същото време по данни на АКАБГ, през предходната година междинният размер на дълга е бил 1 161 лв. на фона на 775 лв. през 2017-а. Така цената му се приближава до междинната брутна работна заплата за миналата година. Според Миткова, растежът в междинния размер се дължи на възходящите приходи на българите, както и на обстоятелството, че потребителите се усещат по-спокойни за бъдещето си и са подготвени да употребяват по-големи заеми. Въпреки това повишаване на междинния размер, дружно с намаляването на броят предоставени случаи, спада и размерът на нововъзложения дълг за събиране - от 2.040 милиарда лв. през 2017 година до 1.418 милиарда лв. през предходната година.

След понижението през 2017-а, размерът на изкупените от колекторските компании задължения доста нараства. През предходната година общата им стойност е 1.905 милиарда лв. при 772 млн. лв. година по-рано. Причините за този повече от двоен растеж са рекордни по размера си покупко-продажби за фирмени и обезпечени портфейли. Тази наклонност от останалите европейски пазари е към този момент факт и в България, отбелязва Димитър Бончев, член на управителния съвет на асоциацията.

В портфела от необслужвани задължения пораства и с максимален дял (51% от целия обем) са банковите артикули, като наклонността е в унисон с нарасналата кредитна интензивност в бранша. Ръстът се изяснява с обстоятелството, че сега кредитните институции почистват портфейлите си и интензивно разпореждат необслужваните си заеми за събиране. След стрес тестванията тези компании подхождат доста по-внимателно към тематиката с неточните си платци. Те разпореждат необслужваните заеми към този момент на доста по-ранен стадий - сред 30 и 90 дни след датата на закъснение, споделя Лилия Димитрова, член на управителния съвет на асоциацията.

В същото време, делът на бързите заеми понижава от малко над една трета до 19% през 2018 година. Тези небанкови финансови институции избират да продават на по-ранен стадий вместо да събират сами отговорностите си.

Телекомуникационните компании са третата група кредитори с дял от 15% от всички задължения (при 21% година по-рано), обработвани от колекторските организации в асоциацията. Мобилните оператори са обичайно дейни при събиране на отговорностите си. Добрата вест е, че от ден на ден застрахователи също се доверяват на външни услуги за събиране на задълженията си.

Миткова обобщава 2018-а като година на намаляващи отговорности и взрив на продажбата на дълг от страна на финансовия бранш. През тази година специалистите чакат да продължи наклонността за спад на задлъжнялостта, като в това време банковият бранш да продължи да почиства насъбраните неприятни отговорности както от консуматори, по този начин и от компании, посредством масирани продажби.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР