Спадът в изпълнението на плана за събиране на местните приходи

...
Спадът в изпълнението на плана за събиране на местните приходи
Коментари Харесай

Приходите от местни данъци и такси в Монтана са намалели през полугодието

Спадът в осъществяването на проекта за събиране на локалните доходи на община Монтана за първото полугодие е сред 10 и 15% за другите налози и такси. Има повишаване единствено в паричните приходи от такса боклук поради нарастването на ставката и поради това, че доста от междинните и огромни компании са реагирали отговорно и са превели дължимите суми, оповестиха от общината, цитирайки кметът Златко Живков.

За първите шест месеца са събрани 6.2 млн. лв. от локални доходи при планувани 9 милиона.

Изолацията и затварянето в тези месеци, изключително през март, април и май, са повлияли отрицателно на всички стопански процеси. "Най тежките удари за локалните доходи като налози и такси този път са върху налога от покупко-продажби ", отбелязва Живков.

Постъпленията от налога върху моторни транспортни средства също са по-малко. Проблемите с налог здания са неточно попълнени заявления от притежателите. "Поради тази причина сега се опитваме да стигнем до достоверната информация ", прецизира кметът на Монтана.

Той е приканил хората и компании, които не са се издължили към локалния бюджет, да го създадат, тъй като в този момент общината има нужда от доходи повече от всеки различен път. Традиционно през юли, август и септември и държавната дотация е по-ниска. И по тази причина тя би трябвало да бъде обезщетена с локални доходи.

Догонваме към момента 2019 година, споделя Живков. А също така рамката на бюджета през 2020 година е със 7 млн. лв. по-висока от тази за предходната година. А общината има амбициозна капиталова стратегия за града и 23-те села към нея.

Монта̀на е регионален град с популацията от 38 341 поданици съгласно оценка на Национален статистически институт към края на предходната година.

На територията на Община Монтана има 2127 предприятия, като близо 95% от тях са частни. Отрасловата характерност на стопанската система на община Монтана се господства от дейностите, свързани с машиностроенето, електротехника и хранително-вкусовата индустрия. От значение са и компании работещи в леката индустрия, строителната промишленост и преработвателната индустрия.
В Монтана работят редица добре развити и разнородни компании, които имат сполучливи партньорства с интернационалните компании за вложения, произвеждане и продажби.

Значителна част от популацията на града, най-вече към междинна възраст, се занимава със земеделие и скотовъдство през свободното си време в персонални стопанства във вилните зони и близките села. Друга част работи краткотрайно или сезонно в Гърция, Италия и Испания.

Географското състояние на града дава опция за по-активен стопански живот, което не се случва.

През Монтана минава железопътната линия Берковица – Бойчиновци, откъдето градът е обвързван с Видин, Лом, Враца и Мездра.

Градът се намира на първокачествен път Е79 Видин-Враца-София-Кулата и основен път 81 (Лом – София). Връзката на Монтана със София, от която Монтана е мощно подвластна стопански, е затруднена заради липса на модерно осъществяване на сектора от Път 81 сред Берковица и Костинброд.

Участъкът на Е79 от Враца до Монтана е ремонтиран, отчасти с две ленти в една посока. Път Е79 Монтана – Видин е напълно ремонтиран през 2006 и 2007-а, само че без да бъде уголемен, като по цялата права има единствено по една лента във всяка посока.

Построяването на Дунав мост-2 при Видин и присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз трябваше да обезпечи по-бърза връзка на района със Средна Европа, което не се случва още. Тепърва ще се модернизира пътната инфраструктура. Липсва транспортна връзка със прилежащите окръзи в Сърбия. Граничният пункт при село Салаш (на 60 км от Монтана) е затворен от 40 години. През Монтана минава Паневропейският транспортен кулоар №4.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР