Спадът при производството на електроенергия продължава да нараства, макар и

...
Спадът при производството на електроенергия продължава да нараства, макар и
Коментари Харесай

Производството на ток вече е отрицателно, потреблението – положително, а износът достига минус 13.27 %


Спадът при производството на електрическа енергия продължава да нараства, въпреки и с мудни темпове, а потреблението на електрическа енергия към момента остава позитивно. При износа на ток продължава отрицателната наклонност. Тези данни дават и взор върху цялостната обстановка в страната, въпреки че поради късия интервал е рано да се нарекат определящи. Вече се вижда и спад при присъединяване на базовите централи. Дела на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в преносната мрежа за времето от началото на годината към края на август е нулево, само че разпределителната мрежа остава задоволително висок. Няма основна смяна и във връзка с доста високия спад при каузи на водноелектрическите централи (ВЕЦ). Това излиза наяве от оперативните данни за енергийния баланс на страната на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) http://www.eso.bg/ за времето от началото на годината до 25 август, по отношение на същия интервал на миналата 2018 година

Производството на електрическа енергия продължава да понижава и към този момент доближава минус 0.82 %. За съпоставяне, в случай че през времето от началото на януари до 25 август предходната година производството на ток е било в размер от 29 134 828 MWh, то за същия интервал на тази година понижава до 28 894 702 MWh.

Потреблението на електрическа енергия остава позитивно и от началото на актуалната година към двадесет и пети август доближава до 24 990 916 MWh. За същия интервал на предходната година то е било от порядъка на 24 633 693 MWh. Тоест през тази година нарастването доближава 1.45 % и е съвсем без смяна по отношение на данните и от седмица по-рано.

Износът на ток продължава да спада с обезпокоително висок ритъм, който варира сред един и два % на седмица, излиза наяве още от данните на оператора на преносната система. Така да вземем за пример в случай че през сравнявания регистриран интервал на предходната година износът на електрическа енергия е бил в размер от 4 501 135 MWh, то в този момент понижава до 3 903 786 MWh. Спадът е от порядъка (минус) на 13.27 %. Седмица по-рано бе регистриран спад от 12.36 % при износа на електрическа енергия.

Участието на базовите централи, макар че към момента остава позитивно и за сравнявания регистриран интервал е плюс 3.98 %, само че и тук също се следят негативни процеси (преди седмица плюс 4.23 %). Дела на базовите централи през времето от началото на годината към 25 август 2019 година нараства до 24 362 752 MWh по отношение на 23 430 489 MWh през аналогичния интервал година по-рано.

Наблюдаваното негативно присъединяване на ВЕИ в преносната мрежа през последните седмици към този момент е нулево. Така да вземем за пример в случай че за интервала от 1 януари до 25 август тази година присъединяване на ВЕИ в преносната мрежа е в размер от 798 558 MWh. Почти толкоз е било и през сравнявания интервал на миналата година – 798 564 MWh. В частност това се дължи на негативния дял на вятърните мощности (минус 1.46 %) и биомасата (минус 3.85 %) и слабият позитивен дял на фотоволтаиците (плюс 3.80%).

Затова пък каузи на ВЕИ в разпределителната мрежа продължава да остава задоволително висок – плюс 12.93 %. За съпоставяне, в случай че през посочения сравняван интервал на предходната година каузи на ВЕИ в разпределителната мрежа е бил от порядъка на 1 104 307 MWh, в този момент той нараства до 1 247 085 MWh. В частност това се дължи както на нарастването на вятърните (плюс 9.36 %) и фотоволтаични (плюс 17.26 %) мощности, по този начин и на биомасата (плюс 0.73 %).

Продължава да нараства и то обезпокоително негативният дял на водноелектрическите централи. За съпоставяне, в случай че през времето от началото на януари към 25 август предходната година присъединяване на Водноелектрическа централа и било в размер от 3 801 468 MWh, то в този момент понижава до 2 486 307 MWh. Това е намаляване (минус) от 34.60 %. Разбира се, няма по какъв начин да не се регистрира, че сега от една страна текат планови поправки, а има и непланирани такива от една страна и от друга прекомерно сухият август и уговорките на водноелектрическите централи към екоминистерството.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР