Спадът на цените на петрола и природния газ тази година

...
Спадът на цените на петрола и природния газ тази година
Коментари Харесай

Cпaдът в цeнитe нa пeтpoлa и нa гaзa мoжe дa e cпacил cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa

Спадът на цените на петрола и природния газ тази година ще ограничи световния стопански спад, изключително в Европа – районът, в който страховете от криза и покачваща се инфлация са утихнали към този момент.

Цените на петрола сега се търгуват към 80 $ за барел, само че бяха достигнали 100 $ и в един миг 120 $ за барел – напролет на предходната година. Цените на природния газ в Европа са на 18-месечно дъно, поради проектите за икономисване на сила, намаляването на търсенето и ресурси много над междинното равнище, както и по-мекото време през по-голямата зима.

Икономиката на Европа се показва по-добре през последните месеци, спрямо упованията през есента, поради по-малкият напън на енергийните цени върху промишленото произвеждане и връщане на доверието на потребителите.

Икономическата картина в Съединените щати е по-различна, само че потребителите също усетиха облекчение в цените по бензиностанциите през последните месеци, спрямо рекордните цени от над 5 $ за галон елементарен бензин (близо 4 литра), написа Oilprice.

По прогнози на някои специалисти обаче разноските могат да продължат да поддържат висока инфлацията, по-висока, в сравнение с Фед би желал.

Фед няма да спре с покачванията на лихвените проценти и даже може да се върне към покачване от 50 базисни пункта незабавно след края на този месец. Потребителите ще го усетят.

Спадът в цените на силата обаче оказа помощ на стопанските системи през последните месеци, разясняват икономисти пред The ​​Wall Street Journal.

Имаше доста съществени терзания, че Европа ще потъне в криза през последното тримесечие на 2022 година, само че континентът съумя да избегне стесняване в края на предходната година. Най-новите прогнози сочат, че еврозоната ще избегне рецесията и тази година и ще успее да реализира дребен стопански напредък, още веднъж поради на по-ниските цени на силата, в сравнение с напролет и лятото на 2022 година, след началото на войната и смяната в международната търговия с сила.

Най-голямата стопанска система в Европа Германия има прогноза за растеж от 0,2% спрямо по-ранна прогноза за стесняване от 0,6%, което е „ забележителен поврат, провокиран от понижаване на цените на силата, усмиряване на веригите за доставки и политическа поддръжка за семействата и бизнесите “, съгласно европейския комисар Паоло Джентилони,. „ Икономиката на Европейски Съюз влезе в 2023 година на по-здрава основа от предстоящото и наподобява ще избегне рецесията “, означи той.

Съединени американски щати обаче може да не избегнат рецесията, тъй като покачванията на лихвените проценти може да наваксат икономическата интензивност.

Перспективите за стопански напредък за 2023 година в международен мащаб са се подобрили доста от декември, счита Fitch Ratings в последния си отчет за световните стопански вероятности от предходната седмица. Но въздействието от повишението на лихвените проценти върху действителната стопанска система към момента следва и това може да тласне стопанската система на Съединени американски щати към криза по-късно тази година, счита рейтинговата организация.

Все отново Fitch предизвести, че закъснелият резултат от повишението на лихвените проценти на ЕЦБ и Фед може да се усети по-късно тази или през идната година.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР