Спадът на добива на мед в Чили и ограничаването на

...
Спадът на добива на мед в Чили и ограничаването на
Коментари Харесай

Опасността пазарът на мед да се сблъска с дефицит в края на годината остава


Спадът на добива на мед в Чили и ограничението на експорта от Перу може да окажат въздействие върху пазара, който по оценка на специалистите може да се сблъска с недостиг към края на тази година. Производството на мед в Чили през февруари е спаднало с 8,6 % в съпоставяне със същия месец на тази година – до минимума за съвсем две години, сочат данните от формалната статистика, представена от наблюдаващите на пазара. Като причина за това се показват мощните дъждове, поради които е стеснен добивът от находището Codelco и мината El Abra, принадлежащи на Freeport-McMoRan Inc.

Чили е най-големият международен производител на мед, а второ място заема Перу. Експортът на мед от Перу е намалял заради протестните акции на коренното население, което блокира пътя от мината за мед Las Bambas до пристанището в Матарани. Пътят, както означават интернационалните организации е останал блокиран в разстояние на 50 дни, което е довело до понижаване на добива от притежателя на мината, компанията MMG Ltd. Според известията MMG Ltd. е декларирала по-рано през седмицата, че в случай че блокадата не бъде свалена ще разгласи форс мажор до края на тази седмица.

По-рано през седмицата Morgan Stanley огласи отчетът с прогнозата си за пазара на мед през тази и идната година. Според документа, дефицитът на международния пазар на мед към края на актуалната година ще е от порядъка на 406 хиляди тона, заради лимитираните доставки и продължаващия растеж на търсенето. През 2020 година дефицитът на мед на международния пазар ще е 187 хиляди тона, считат от Morgan Stanley.

Цената на медта на LME (Лондонската борса за метали) в петък се усили с два % – до 6 484,5 $ за звук. Според Morgan Stanley, междинната цена на медта през тази година ще е от порядъка на 6 672 $ за звук.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР