Спад в цените на храните в световен мащаб отчете Организацията

...
Спад в цените на храните в световен мащаб отчете Организацията
Коментари Харесай

Експерт с тревожни новини за цената на храните у нас ВИДЕО

Спад в цените на храните в международен мащаб регистрира Организацията на обединените народи в последния си месечен разбор. Индексът за растителните масла е понижен с 10 на 100 по отношение на януари, месото – с 2%, а зърнените култури с към 1%.

Ако за поевтиняването на месото и млякото на прахуляк има логичност да търсим китайска нишка и връзка с ковид, то за млечните артикули и захарта следим повишаване в международен проект. Обяснението за млякото са по-слабите доставки от Нова Зеландия и Австралия. За захарта – плануваните суша в Тайланд и стесняване на производството в Индия.

„ В момента сме в един висококонкурентен пазар, който е доста добре уравновесен. Тръгване на цените надолу е съвсем невероятно, защото са достигнати пиковете на надолу. Има доста жестока конкуренция и пилене в цените, което рефлектира и в производството. Т.е. някои производители работят на ръба на оцеляването”, съобщи ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов пред Нова тв.

„ Паралелното понижаване на цената на газа и ситуацията към ковид може би ще даде глътка въздух на производителите, само че цената няма по какъв начин да върви надолу”, безапелационен е той.

„ Безсмислено е хората да се презапасяват с храна поради ковид. В едно обикновено домакинство нормално има ресурси от храна за 7-10 дни. Няма място за притеснения”, сподели Владимир Иванов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР